2024. április 25., csütörtök
US OPEN

Nadal nyerte a gigászi csatát

Rafael Nadal már csak egy Grand Slam-titulusra áll Roger Federertől, valamint öt hétre az újabb világelsőségétől. A 33 éves spanyol teniszező a múlt éjjel gigászi ötszettes meccsen győzte le a New York-i döntőben a tíz évvel fiatalabb orosz kihívóját, Danyiil Medvegyevet, amivel 19. nagy serlegét nyerte, egyben 84. tornagyőzelmét aratta.

Nadal elfáradt a maratoni ütközetben (Fotó: Beta/AP)

Nadal elfáradt a maratoni ütközetben (Fotó: Beta/AP)

Nadal számára a 19. GS-titulus sokat jelent, hisz ha még egyet szerez, beéri a csúcstartó Federert, de ugyanannyira fontos lehet számára, hogy a ranglistán mindössze 640 pontra közelítette meg Novak Đokovićot. Mivel a szerb az év végéig 2600 pontot véd, Nadal pedig egyet sem, egészen valószínű, hogy a spanyol még 2019-ben újra a ranglista élére áll. Az első alkalma erre az október 13-án záruló sanghaji 1000-es mestertorna lesz. Ha sikerül a trónfosztás, Nadal immár világelsőként tarthatja meg az esküvőjét.

Nadal a salak királya annak is köszönhetően, hogy 12 Roland Garrost nyert. Sikeres azonban a többi borításon is, hisz New Yorkban már negyedik serlegét nyerte, s van kettő Wimbledonból és egy Melbourne-ből is.

A US Open döntője a kiváló formában levő két klasszis csatája volt. A római tornával kezdve Nadal öt fellépésen a negyedik serlegét kaparintotta meg, Medvegyev pedig Washington óta zsinórban negyedik döntőjét vívta, amivel feltört a ranglista 4. helyére. A meccs kezdete nem jelezte a nagy küzdelmet. A spanyol a jobb játékát egy-egy breaktöblettel koronázta, amikor pedig a harmadik játszmában 3:2-nél előnyhöz jutott, a ceremóniamester alighanem megigazította a nyakkendőjét. Ekkor jött a fordulat. A vékonydongájú, de hihetetlenül szívós orosz két breakkel válaszolt, majd a negyedikben 5:4-nél nyerte el Nadal adogatását. A hajrá már nem volt ennyire izgalmas. Nadal két breakkel 5:2-re húzott el, amiből Medvegyev egyet még lefaragott, de a harmadik meccslabda és 4 óra 50 perc küzdelem után kénytelen volt kezet nyújtani.

A múlt hét két szerbiai lány számára is sikeres volt, hisz Nina Stojanović és Olga Danilović szolid erejű ITF-tornát nyertek, így az előbbi 31, utóbbi pedig 30 helyet javított a ranglistán.