2024. március 29., péntek
CSAPAT-EB, NANTES

Magyarország bronzérmes

Tegnap este Franciaországban véget ért a csapatasztalitenisz-Európa-bajnokság, amelyen a Bátorfi Zoltán vezette magyar női válogatott bronzérmet szerzett. Póta Georgináék a negyeddöntőben óriási csatában 3:2-re verték Ukrajnát. A párharc első összecsapásán a magyarok legjobban rangsorolt pingpongozója ötszettes drámában, több meccslabdát hárítva nyert Peszocka Margarita ellen. Madarász Dóra játszmaveszteség nélkül felülmúlta Gaponovát, másodszori fellépésen azonban alulmaradt, ahogyan Pergel Szandra is kikapott. A mindent eldöntő találkozón Póta koncentrált játékkal nyert, így Magyarország bejutott az elődöntőbe. A fináléért a torna meglepetéscsapatával, Portugáliával küzdöttek meg a lányok, de a portugál–kínai Yu Fu és Shao Jieni kettős ellen nem volt ellenszer, a találkozón ezúttal csak Pergel hozta saját meccsét. Magyarország női válogatottja nyolc év után állt újra dobogóra.

A hölgyeknél a döntőben a címvédő Románia a Szőcs Bernadett, Dodean Daniela, Samara Elizabeta felállásban küzdött meg Portugáliával. Szőcs és Dodean alaposan megszenvedett, Samara azonban tükörsimán hozta saját meccsét, így Románia 2017 után újra aranyat vitt haza.

A férfiaknál Németország a házigazda franciákat múlta felül az elődöntőben, az alsó ágon pedig a második kiemelt svédeket búcsúztató portugálok jutottak el az utolsó napig. Svédország gyönge teljesítménye főként a világbajnokság óta önmagát nem találó Mattias Falcknak „köszönhető”, aki a kontinensviadalon sem tudta hozni eredményes játékát. A fináléban a németek könnyedén gázoltak át a portugálokon: Ovtcharov Marcos Freitast 3:0-ra, Boll Monteirót 3:1-re, Franziska pedig Tiago Apolóniát 3:0-ra győzte le, ezzel a nők után a férfiaknál is címvédés történt.