2024. április 19., péntek

Nemcsak gyerekeknek

A világ több tájáról érkeznek előadások a szabadkai 26. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválra

Kínából, Dél-Koreából, Oroszországból, Lengyelországból, Olaszországból, Németországból, Belgiumból, Bulgáriából, Montenegróból és Magyarországról is várnak előadásokat a 26. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválra, amelyre e hó 22-e és 27-e között kerül sor Szabadkán. A fesztivál szervezője a Szabadegyetem, a szelektora pedig dr. Zoran Đerić egyetemi tanár, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház igazgatója, aki tizennégy előadást válogatott be a versenyprogramba.

A fesztivált 22-én az újvidéki Ifjúsági Színház, Jack London A vadon szava című műve nyomán készült előadása nyitja meg, amelyet tíz éven felülieknek ajánlják.

A második napon, 23-án, három előadást tekinthetnek meg a nézők a versenyprogram keretében. Az egri Harlekin Bábszínház bemutatja a Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi című produkciót, az orosz Petruska Bábszínháztól egy mesét láthatunk majd a halászról és a halacskáról, de Kínából is érkezik egy előadás, amelyet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlanak.

A fesztivál harmadik napján, 24-én, bulgáriai, szerbiai és németországi társulatok lépnek színpadra. A bolgár állami bábszínház Todor Valov rendezésében mutatja be a Grimm-mesék alapján készült Az aranylúd című előadást, ezen a napon a belgrádi Duško Radović gyermekszínház, Andersen A csodálatos tűzszerszám című meséjét játssza el, Németországból pedig egy szöveg nélküli produkció érkezik.

A negyedik napon, 25-én, szerbiai, olasz és lengyel előadásokat tekinthetünk meg. A szabadkai Gyermekszínház A szépség és a szörnyeteg című előadással száll versenybe, Olaszország egy különleges produkcióval, amelyből megtudhatjuk, hogyan válhat egy hűtőszekrény operaszínpaddá, Lengyelország pedig egy mesét mutat be egy jó lelkű királyról, akit érdekel az alattvalói véleménye és ezért cselhez folyamodik.

A fesztivál utolsó előtti napján egy dél-koreai előadást láthatunk egy zenészről, a Szerb Köztársaság gyermekszínháza Branko Ćopić A sündisznó háza című műve alapján készült előadással szerepel, Belgiumból pedig A cipők című produkció érkezik.

Az idei fesztivált e hó 27-én a montenegrói A tücsök és a hangya című előadás zárja, ezután pedig meghirdetik a díjazottakat is.

A fesztivál közönsége ezúttal is számos kísérőprogramra számíthat, egyebek közt kiállítások, tanácskozások, műhelymunkák és filmvetítések gazdagítják a műsorkínálatot.