2024. április 25., csütörtök

Radnóti nyomában

Tóth Péter Lóránt versvándor tegnap Pancsován lépett fel

Tóth Péter Lóránt Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó tegnap, hétfőn megérkezett Pancsovára. Este a helyi Művelődési Egyesületben lépett színpadra. Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla, a versvándor augusztus 31-én, a bori Radnóti-szobortól indult meg, hogy megtegye azt az utat, amelyen Radnóti Miklós 3200 társával végigment egészen Abdáig.

– Pénteken érkeztem meg Belgrádba egy nagyon kemény hegymenet után. A hegyek után a síkság következett, és nagy volt a forgalom, ezért oda kellett figyelnem, hogy ne történjen semmi. Eléggé fáradtan érkeztem meg Belgrádba. Este találkoztam a helyi magyarokkal, hiszen volt egy előadásom a VMSZ székházában. Szombaton pihenőnapom volt, amely sokat segített rajtam. Vasárnap húsz kilométer várt rám Borcsáig. Amikor Radnótiék átjöttek Bánátba, itt álltak meg, és a hideg esőben bőrig áztak. Szerencsére megúsztam az esőt. Megérkeztem Pancsovába. Annak idején Radnótiékat Újvidék felé akarták terelni, de a munkaszolgálatosoknak a partizánok miatt Pancsova felé kellett menniük. Ezután Ópáva, Titel és Tiszakálmánfalva érintésével mentek Újvidékre – mondta Tóth Péter Lóránt.

Eddig Bortól Belgrádig barátja, Bődi Szabolcs, Kunszentmiklós korábbi polgármestere kísérte őt mikrokombival. Hat napig ebben a járműben aludtak. Barátja sokat segített neki, útközben vizet és gyümölcsöt adott a versvándornak.

– Amikor megérkeztem, a hertelendyfalvi és a pancsovai magyar közösség várt. Eddig még nem jelentkezett senki, hogy kísérőként velem tartana az út vajdasági szakaszán. A tiszakálmánfalvi iskolások és a titeliek el fognak kísérni a falu táblájáig – tudtuk meg a versvándortól.