2024. április 16., kedd

Szombaton zárult a hatvanhetedik Kanizsai Írótábor

Péntek este átadták a Vándorkulacsot, melyet az idén Várady Tibor vihetett haza, ezt követően pedig az érdeklődők a díszvendéget hallgathatták meg. Ezúttal Hász Róbert, egykoron vajdasági író mutatkozott be, illetve őt faggatta Patócs László. Mint összegezte: Hász Doroszló, Újvidék, Szeged, kettő novelláskötet, hét regény, ez jellemzi a díszvendéget, ha tömören szeretnénk elmondani mindazt, amit róla tudni érdemes. Persze, hosszasan diskuráltak, mivel az első bonyolító tényező, hogy a két novelláskötet másfél, az említett hét regény pedig jóval több mint hét. Ha elfogadjuk azt a tézist, hogy minden egyes irodalmi fordítás valamilyen szempontból új regényként is felfogható, akkor már bővül is a lista.

Fotó:Puskás Károly

Fotó:Puskás Károly

A József Attila-díjas íróval visszatekintettek életművének fontos szegmenseire, de a szerző legújabb, Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja című krimijéről is szó esett. A szöveg keletkezéséről Hász Róbert elmondta, hogy nem akart krimit írni, de egy évvel korábban már volt neki egy regénykezdeménye, ami egy szecessziós novellának indult valójában, de miután komolyabban elkezdett dolgozni rajta, rájött, hogy ebben a témában több van, és eleve mindig szerette a rejtélyeket. A moderátor többször is utalt rá, hogy a regényben van egy gyanús alak, mégpedig Gozsdu Elek, bár a gyilkos személyét nem fedték fel, de vissza-visszatért ez a név a könyv rejtélyének megoldásaképp.

Szombaton délelőtt a záró esemény Dudás Károly A nagy merénylő című könyvének bemutatója volt. A hírhedt csantavéri figura, Matuska Szilveszter lelki gyötrődései szépprózában közreadva. A kötetet a Vajdasági Magyar Jogászegylet adta ki, talán azért is, mert ebben a könyvben szerepel az egyik legnagyobb per. Matuska Szilveszter esetében a vádirat felolvasása húsz órán át tartott. A biatorbágyi merénylet elkövetője, a csantavéri születésű Matuska Szilveszter a regény főhőse, aki 22 embert megölt, 18-at pedig megsebesített 1931. szeptember 13-án.

Dudás elmondta, hogy felkeltette az érdeklődését a csantavéri ember, aki világhírű lett, de nem valós, nagy tehetség által, hanem azért, mert tömeggyilkossá vált, felrobbantotta a biatorbágyi völgyhidat. Lehetett volna világhírű a tehetsége okán is, hiszen kiváló festőművész volt, és orgonán játszott világszínvonalon. Továbbá 25 találmánya van a Magyar Találmányügyi Hivatalban bejegyezve, és a birtokába jutottak a levelek Dér Ferenc doktor úrtól, aki sógora volt Matuska Szilveszternek, így még hitelesebben meg tudta írni a könyvét.

A könyvbemutatót és beszélgetést nagy érdeklődés övezte, de az is nyilvánvaló, hogy az írók is jól érezték magukat Magyarkanizsán, amely minden évben tárt karokkal visszavárja őket.