2024. április 20., szombat

Moszkva és Párizs síkraszáll az iráni atomalku megőrzéséért

Továbbra is együtt fog működni Oroszország és Franciaország az iráni atomalku megőrzése érdekében, aminek nincs észszerű alternatívája - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután hétfőn Moszkvában megbeszélést folytatott francia hivatali partnerével, Jean-Yves Le Driannal.

A két ország diplomáciájának vezetőjével párhuzamosan az orosz és a francia védelmi miniszter, Szergej Sojgu és Florence Parly is tárgyalt egymással a 2012 óta első alkalommal megtartott kétoldalú, "2+2" formátumban megtartott tanácskozások felújítása alkalmából. Mi több, Nyikolaj Patrusev az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára Claire Landais francia védelmi és nemzetbiztonsági főtitkárral egyeztetett. A felek eszmecseréjének fókuszában egyebek között az Irán atomprogramjáról megkötött nemzetközi egyezmény megmentésének lehetősége, valamint a szíriai és az ukrajnai konfliktus rendezése állt.

Lavrov a négy miniszternek a tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatóján üdvözölte Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezését a Párizs és Moszkva között a nemzetközi színtéren való együttműködés élénkítésére. Le Drian az hangsúlyozta, hogy eljött a párbeszéd és a bizalmatlanság csökkentésének az ideje, Parly pedig a TASZSZ hírügynökségnek a tárgyalásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a két félnek több geostratégiai kérdésben közös érdekei vannak.

Ukrajnáról szólva Lavrov pozitívan értékelte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt a kijelentését, hogy a szombaton végrehajtott ukrán-orosz fogolycserét követően érdekelt a csapatszétválasztás megvalósításában a Donyec-medencében. Le Drian "a lehetőség ablakának" nevezte a cserét, és kifejezte reményét, hogy a normandiai négyek - Oroszország, Franciaország, Ukrajna és Németország - csúcstalálkozóját már a közeli napokban sikerül tető alá hozni.

Az orosz külügyminiszter szerint francia tárgyalópartnerével egyetértett a minszki megállapodások végrehajtásának szükségszerűségében.

Sojgu elmondta, hogy francia kollégájával az európai biztonságról tárgyalt, különös hangsúllyal az incidensek elkerülését szolgáló intézkedésekről az Oroszországot és a NATO-t elválasztó határvonal mentén. Arról is szólt, hogy a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló orosz-amerikai megállapodás jövője bizonytalan, és hogy elejét kellene venni egy újabb fegyverkezési verseny kialakulásának.

Sojgu közölte, hogy Oroszország és Franciaország között működik egy együttműködési mechanizmus, amely lehetővé teszi az incidensek megelőzését.