2024. április 18., csütörtök

Tájfun csapott le Tokió környékére, milliók maradtak áram nélkül

Milliók maradtak áram nélkül Tokió agglomerációjában, a térségben óránkénti 200 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel pusztít a Fakszaj tájfun.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

A tájfun helyi idő szerint hétfőn hajnali 5 órakor érte el a Tokiói-öböl partján fekvő Csiba városát. A tokiói elektromos művek tájékoztatása szerint Tokió agglomerációjában és Sidzuoka prefektúrában 930 ezernél is több háztartásban nincs áram. Számos helyen távvezetékek, betonoszlopok dőltek ki.
A fővárosban és környékén reggel 8 óráig minden vonatot leállítottak. Vasárnap 135, hétfőn pedig mintegy 160 járatot kellett törölni a tokiói reptéren.
Egy ötvenéves nő meghalt, egy tokiói utcán bukkantak rá és szállították kórházba. Az NHK közszolgálati televízió beszámolója szerint egy közeli térfigyelő kamera felvétele megörökítette, hogy erős széllökések hozzácsapták egy épület falához.
Egy másik, a húszas éveiben járó nőt Tokiótól keletre, Icsira tartományban kimentették házából, miután egy vasoszlop csapódott otthonába, átütve a tetőt. A nő súlyosan megsérült.
A hatóságok a széllökések mellett árvíz és fölcsuszamlás veszélyére is figyelmeztettek az érintett területen. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a tájfun ereje ugyan alábbhagyhat, de az azt követő heves eső még akár több órán át is eshet, más térségek mellett Fukusimában is, amely nukleáris szerencsétlenség helyszíne volt nyolc és fél évvel ezelőtt.
Az NHK szerint évek óta a Fakszaj tájfun volt a legerősebb trópusi vihar Tokió környékén. Meteorológusok előrejelzése szerint a térségben - a szezon átlaghőmérsékletétől eltérően - akár 36 Celsius-fokos hőmérséklet is lehet, ami a hőguta veszélyével fenyeget.