2024. április 19., péntek

Folyamatos politikai dialógus

Elégedett a szlovák–szerb kapcsolatokkal a két ország külügyminisztere

Intenzív politikai dialógus és baráti kapcsolatok jellemzik a Szerbia és Szlovákia közötti kapcsolatokat, állapította meg Pozsonyban ma  Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter és az EBESZ elnöklője, valamint Ivica Dačić szerb külügyminiszter.

Lajčák a szlovák EBESZ-elnökség kapcsán a tervekről tájékoztatta szerb kollégáját és arra kérte, hogy Szerbia a továbbiakban is működjön szorosan együtt a koordinációs tevékenységekben, ahogy eddig is tette e szervezet tagjaként, majd elnöklőjeként. Meghívta Dačićot a decemberi miniszteri találkozóra is, melyet úgyszintén a szlovák fővárosban tartanak.

A szerb diplomácia vezetője tájékoztatta Lajčákot a régióbeli viszonyokról és ismertette a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd aktualitásait. Készen áll arra – mint megjegyezte –, hogy átadja Szlovákiának a szerbiai EBESZ-elnökség tapasztalatait és támogatásáról biztosította Pozsonyt az elnöksége idején.

A két miniszter a diplomáciai képviseletekben és nemzetközi missziókban dolgozó szlovák és szerb személyek családtagjainak fizetett munkavégzését szabályozó szerződést is aláírta ma.