2024. március 19., kedd

Magabiztosan beszélni szerbül

Szerb nyelvi intenzív felzárkóztató képzés az Európa Kollégiumban
(fotó: Ótos András)

(fotó: Ótos András)

A Magyar Nemzeti Tanács 2011 óta szervez szerb nyelvi felzárkóztató kurzusokat a felsőoktatási ösztöndíjprogramja keretében. E képzések az egyetemi karokra, szakfőiskolákra felvételt nyert egyetemistáknak szólnak. Tegnap Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte a székvárosi Európa Kollégium dísztermében a szerb nyelvi kurzus résztvevőit. Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Dragana Lilić, a lebonyolításban részt vállaló niši Biznis Akademija igazgatónője, és Nagy Valentina adai szerb szakos tanárnő, valamint Miavec Emma, az Európa Kollégium munkatársnője.

Jerasz Anikó az újságíróknak elmondta: ebben az évben 18-an jelentkeztek erre a szerb nyelvi felzárkózási képzésre. Ők már sikeresen túl vannak az egyetemi felvételi vizsgán. A 18 jelentkező közül 16-an itt, az egyetemi városban fognak tanulni. Kiemelte, fontos, hogy bekapcsolódjanak a kurzusba, amelynek célja, hogy még magasabb szintre emelje szerbtudásukat.

–A tanfolyamon a beszédcentrikusságot, a funkcionális nyelvhasználatot helyezzük előtérbe, illetve megkönnyítjük az ő beilleszkedésüket az egyetemi hónapok, évek alatt, hogy minél könnyebben vegyék azokat az akadályokat, amelyek a főiskolákon és az egyetemeken várnak rájuk – magyarázta Jerasz Anikó, s hozzáfűzte, hogy az előző évekhez hasonlóan a kurzust az MNT a niši Biznis Akadémiával karöltve, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából tudta megszervezni.

A képzés két hétig fog tartani, a magyar fiatalok összesen 80 szerbórán vesznek részt. A tanárok olyan tankönyveket használnak, amelyek a szerb mint idegen nyelv elsajátítására vannak előirányozva.

– A tanfolyam várhatóan nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy a fiatalok a már meglévő szerbtudásukat még magasabb szintre emeljék, és önbizalomra, bátorságra, motivációra tegyenek szert – emelte ki Jerasz Anikó, majd hozzáfűzte: Tizenhatan az újvidéki Európa Kollégium lakói lesznek, ők pályáztak a szeptember elsején lezáruló kollégiumi bennlakásra is. A további két hallgató pedig a szabadkai egyetemi karok valamelyikére fog járni.

– A tanfolyamon a nyelvtan helyett a hangsúlyt a kommunikációra helyezzük, hogy a magyar egyetemisták az életben fel tudják magukat találni – mondta Nagy Valentina adai származású tanárnő, aki szerb nyelvet fejezett be az Újvidéki Bölcsészettudományi Karon. – A tankönyvet, amelyet használunk, valójában a kommunikációs készség fejlesztésére találták ki. Délelőttönként a könyvből tanulunk, délután praktikus feladatokat találunk ki, oldunk meg: megyünk a város központjába, az egyetemi városba, a piacra, és ezeken a helyeken felhasználjuk a tanultakat. Júliusban is sikeresen végigvezettem egy képzést. A diákok azt mondták, a képzésen el tudták magukat engedni, és nyíltabban beszélnek – hallottuk tőle.

Dragana Lilić, a Biznis Akadémia igazgatónője elégedettségét fejezte ki, hogy az MNT-vel az együttműködés már öt éve sikeres.

– Júniusban a nyári kurzusunkon a középiskolások tanulnak szerbül, szeptemberben pedig az egyetemi hallgatókat készítjük fel a szerb nyelv használatára. Különösen örülök, hogy a jelenlegi tanfolyamon látok olyanokat is, akik sikeresen részt vettek a korábbi, középiskolai kurzusainkon. Fiatal tanárokat alkalmazunk, akik interaktív módon tanítják a szerb nyelvet – mondta az igazgatónő.

A kurzusra járó magyar ajkú fiatalok jövő péntekig tanulnak szerbül. Az alatt az idő alatt a kollégiumban laknak. Jerasz Anikó emlékeztette őket arra, hogy szeptember 15-éig még nyitva van az MNT ösztöndíjpályázata. Az ösztöndíj nagy segítség abban, hogy csak a tanulásra tudjanak összpontosítani az egyetemi évek alatt.