2024. március 19., kedd

Duális oktatás az egyetemeken is

A parlamenti képviselők előtt az oktatási törvénycsomag

A hatalmi pártok támogatják, hogy a duális rendszert a felsőoktatási intézményekbe is bevezessék. A felsőoktatási duális modellel foglalkozó törvényjavaslatról tegnap nyitottak vitát a köztársasági képviselőházban, ekkor emelték ki a hatalmi pártok képviselői, hogy ez a modell hozzásegíti majd a hallgatókat ahhoz, hogy gyakorlati tudást szerezzenek tanulmányaik idején. Egyedül a Szerb Radikális Párt képviselői nem támogatják a törvényjavaslatot.

A parlament rendkívüli ülésén Mladen Šarčević oktatási miniszter ismertette a képviselőkkel az új törvényjavaslatot. Rámutatott, hogy a duális oktatási modell bevezetése nem fogja felborítani az eddigi felsőoktatási rendszert, ám azok a hallgatók, aki e modell mellett döntenek, nagyvállalatoknál szerezhetik meg a gyakorlati tudást, és így könnyebben találhatnak maguknak munkát. Kihangsúlyozta, a duális oktatási modell nemcsak a hallgatók számára jelent előnyt, hanem a vállalatok számára is, hiszen már az első éven megismerkedhetnek azokkal a leendő szakemberekkel, akikkel később együtt dolgozhatnak, és ennek előnyeit a cégek is felismerték.

Rámutatott, a duális oktatási rendszert több európai országban alkalmazzák már a felsőoktatásban. Példaként Magyarországot hozta fel, ahol nagy a kereslet a mérnökök és más szakemberek iránt. A miniszter szavai szerint Szerbiában az ipar fejlődése a kreatív iparon keresztül nagy lendületet vett, és hogy az ország meg tudja tartani a villamossági mérnököket, a gépészmérnököket, az építészmérnököket, a repülőgépmérnököket, a közgazdászokat, a bankárokat és más szakmát végzett szakembereket, más jellegű oktatást kell a fiataloknak felkínálni. Kihangsúlyozta, a kormány olyan projektum kidolgozásán is dolgozik, amely az egyetemeken belül új infrastruktúra kiépítésén keresztül igyekszik majd másfajta tanulási lehetőséget nyújtani a villamossági, műszaki, illetve matematikai tanulmányokat folytatók számára is.

Šarčević emlékeztette a képviselőket arra, hogy a középiskolákban nem teljes két éve működik a duális oktatás, amíg az első évben mintegy 400 diák döntött ezen oktatás mellett, a második évben már 4500, ebben a tanévben pedig 7400 diák tanul a duális oktatás szerint.

A parlament rendkívüli ülésén több oktatási törvény is szerepel, amelyek közül a miniszter éppen a felsőoktatási duális modellel foglalkozó törvényt emelte ki a legfontosabbként, amely Szerbia EU-csatlakozási folyamatában a szükséges előírásokhoz igazodik. Egyes törvényeket, mint például a szakmai besorolásról szóló törvény, az EU-hoz való csatlakozást követően alkalmazza majd az állam.

A szabadalmi törvény, valamint a szerzői jogokkal és rokonjogokkal foglalkozó törvény ugyanakkor rendet rak azok között, akik élnek ezzel a törvénnyel, vagyis mindenek előtt a művészetekkel és zenével foglalkozók körében hoz jobb joggyakorlatot.

A miniszter törvényjavaslat-ismertetése után a képviselők megkezdték a napirendi pontok általános vitáját. Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője kihangsúlyozta, a VMSZ támogatni fogja azokat a törvényeket, amelyek fókuszában a tudás áll, és mint rámutatott, ezek a törvények elősegítik a társadalom fejlődését, valamint a gazdaság fejlődését és ez által a munkahelyek létrehozását is. Kovács Elvira ugyanakkor megdicsérte a törvényjavaslat azon rendelkezését, miszerint ha a felsőoktatási program a nemzeti kisebbségek nyelvén folyik, a munkaadó, aki a duális oktatási modellben vesz részt, köteles a gyakorlati tudásszerzést is a nemzeti kisebbségek nyelvén megszervezni.

Đorđe Komlenski, a Szocialista Mozgalom képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a duális oktatás nem szűkíti be a felsőoktatási lehetőségeket, hanem inkább nagyobb hangsúlyt fektet a gyakorlati oktatásra.

Aleksandar Stevanović, a Modern Szerbia Párt képviselője is üdvözölte a törvényjavaslatot, mondván, hogy az ország évekre visszamenőleg küzd azzal, hogy számos egyetemi végzettségű szakember nem tud munkát találni. Ám a duális oktatás lehetőséget nyújt arra, hogy a cégek fiatal szakemberekhez jussanak, míg az egyetemi hallgatók olyan gyakorlati tudáshoz juthatnak, ami a munkavállaláshoz kell.

Žarko Obradović, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője az oktatás reformjaként tekint erre a törvényjavaslatra, ami összehangolja a munkaerőpiacot a gazdaság igényeivel.

Vjerica Radeta, az SZRP képviselője szerint azonban a duális modell bevezetésével a hallgatók elhanyagolják majd az egyetemi tanulmányaikat, és lassan el fog tűnni a tudományos oktatás Szerbiából.