Újra Budapesten rendezik az ITU Telecom World távközlési konferenciát

5G, mobilitás, kommunikáció, robotika, mesterséges intelligencia, okosvárosok, innováció, konnektivitás, a legújabb trendek, fejlesztések bemutatása a fő témái

sk

2019. szeptember 9., 18:47

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Budapest idén második alkalommal ad otthont a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU) évente megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciájának.

A 2015-ben is sikeres eseményt követően az ITU Telecom World 2019 a Hungexpo területén került megrendezésre 2019. szeptember 9-12. között. 

Budapest idén második alkalommal ad otthont a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU) évente megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciájának. A 2015-ben is sikeres eseményt követően az ITU Telecom World 2019 a Hungexpo területén kerül megrendezésre 2019. szeptember 9-12. között. Az esemény magyar koordinációjáért felelős Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére az ITU nemzetközi rendezvény utolsó napja, 2019. szeptember 12. „lnternet Generation Day” elnevezéssel a magyar egyetemisták, fiatal vállalkozók és IT szakemberek dedikált nyílt napja lesz a kiállítást ők ezen a napon térítésmentesen látogathatják.

A nyílt nap résztvevői a kiállításon innovatív fejlesztésekkel és a legújabb kezdeményezésekkel találkozhatnak, ezenkívül számos angol nyelvű előadás, panelbeszélgetés, workshop, továbbá izgalmas startup verseny és interaktív foglalkozás is várja őket. A nyílt napra összesen mintegy 1000 egyetemi hallgatót és fiatal vállalkozót várnak a Kárpát-medence különböző pontjairól. A részvétel egyéni regisztrációhoz kötött. A közösségi személyszállítást biztosító cégek az ITU Telecom World 2019-re érkező vidéki egyetemisták számára ingyenes utazási lehetőséget biztosítanak (a határon túli magyar egyetemek diákjai a magyar határon belül szintén ingyenesen utazhatnak). Az ingyenes utazáshoz jegyváltás nem szükséges, igazolásul a regisztrációt követően az egyetemisták részére e-mail-ben továbbított visszaigazolás szolgál, a visszaúthoz pedig az e-mail-es visszaigazolás mellett a „lnternet Generation Day” alkalmával kapott névre szóló belépőkártya használható fel.

A konferencia részletes programja elérhető az ITU honlapján a https://telecomworld.itu.int/ címen.

A részvétel a hazai koordinációjáért felelős Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) támogatásával továbbra is térítésmentes a hallgatók számára a 2019. szeptember 12-én megrendezésre kerülő egész napos programon.

Mindemellett a vidéki egyetemisták számára Magyarország kormánya ingyenes utazási lehetőséget biztosít lakóhelyük és Budapest között. A határon túli magyar egyetemek hallgatói Magyarország határain belül vehetik igénybe a díjmentes utazási lehetőséget. A díjmentesség 2. osztályú menetjegyre, illetve gyorsvonati pótjegyre vonatkozik. Az odautazás legkorábban 2019. szeptember 11.-én, 00:00-kor kezdhető meg. A visszautazást a hétvégi csúcsforgalomra való tekintettel legkésőbb 2019. szeptember 13.-án, 12:00-kor meg kell kezdeni, és legkésőbb aznap éjfélig be kell fejezni.

Az előzetes e-mailes regisztrációt követően az érdeklődő egyetemisták egyedi kóddal ellátott regisztrációs lapot kapnak emailben, amely az odautazás során igazolásul szolgál az utazás díjmentes igénybevételére. Az eseményen megjelentek névre szóló belépőt kapnak, amely a visszaút során igazolja a díjmentes utazás igénybevételének érvényét.

Az ITU az ENSZ legfontosabb infokommunikációs területért felelős globális intézménye, melynek fő feladata a nemzetközi szakmai együttműködés megteremtése. A jelenleg 193 tagállamot tömörítő szervezet 800 ágazati és társult tagot számlál, 48 tagú döntéshozó testületének 2018 óta Magyarország is választott tagja. Az ITU emellett elkötelezett a fejlődő országok infokommunikációs infrastruktúrájának fejlesztése mellett is. 

Az ITU Telecom World 2019 globális eseményére a világ 130 országából érkeznek információs és kommunikációs technológiák fejlesztői, politikai szereplők, élvonalbeli iparági vezetők, innovatív feltörekvő startup vállalatok, valamint a magyarországi és nemzetközi média képviselői, kitűnő platformot teremve ezzel az iparági és kormányzati kapcsolatok kialakítására, illetve megerősítésére. A konferencia fő témája az innováció és a konnektivitás, a legújabb trendek, fejlesztések bemutatása, érintve többek között az Internet jövője, IT biztonság, a robotika, a mesterséges intelligencia (MI), űrtávközlés, az okos városok (smart cities), és a dolgok Internetének (IoT) témakörét, valamint az 5G fejlesztéseket. A magyar kis-, és középvállalkozások és az egyetemek, a több napos esemény során, egyedülálló lehetőséget kapnak az iparág meghatározó nemzetközi szereplőivel való közvetlen találkozásra, elősegítve ezzel a globális kapcsolati háló kialakulását és megerősítését. 

Az esemény magyar koordinációjáért felelős Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére az ITU nemzetközi rendezvény utolsó napja, 2019. szeptember 12. „Internet Generation Day” elnevezéssel a magyar egyetemisták, fiatal vállalkozók és IT szakemberek dedikált nyílt napja lesz a kiállítást ők ezen a napon térítésmentesen látogathatják. 

A nyílt nap résztvevői a kiállításon innovatív fejlesztésekkel és a legújabb kezdeményezésekkel találkozhatnak, ezenkívül számos angol nyelvű előadás, panelbeszélgetés, workshop, továbbá izgalmas startup verseny és interaktív foglalkozás is várja őket. A nyílt napra összesen mintegy 1000 egyetemi hallgatót és fiatal vállalkozót várnak a Kárpát-medence különböző pontjairól. A részvétel egyéni regisztrációhoz kötött. A konferencia részletes programja elérhető az ITU honlapján a https://telecomworld.itu.int/ címen, ahonnan egésznapos videó direkt közvetítés látható.

Az esemény megszervezéséről szóló megállapodást Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár Hou-lin Csaóval, az ENSZ Nemzetközi Távközlési Egyesületének (ITU) főtitkárával írta alá hétfőn Budapesten.

Hou-lin Csao a megállapodást követően hangsúlyozta: Magyarország az ITU alapító tagja között van, Budapest pedig már otthont adott egy sikeres ITU Telecom World távközlési konferenciának 2015-ben. Az idén szeptember 9. és 12. között megrendezésre kerülő tanácskozásra a világ 130 országából mintegy 5-6 ezer vállalati képviselő, és több mint 200 kormányzati és iparági vezető részvételére számítanak, valamint nagyjából 30-50 miniszter megjelenésére – ismertette.

Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár hozzátette: a rendezvényt Hungexpo Budapesti Vásárközpontban tartják, ahol a konferenciával együtt kiállítás is lesz, ezt a részét a magyarok ingyenesen látogathatják majd.

Hou-in Csao az ITU Telecom World 2019 konferencia fő témái közé sorolta a felhő alapú megoldásokat, az okosvárosokat, a dolgok internetét (IoT) és az 5G fejlesztését. Központi téma lesz még a közös innováció, a mesterséges intelligencia (AI), vagy digitális pénzügyi szolgáltatások – sorolta. Kitért arra is, hogy a konferencia abban a kritikus időszakban kerül megrendezésre, amikor a világ egyik fele használja az internetet, a másik viszont még nem, ezeknek a régióknak a bevonása fontos a digitalizációba.

Az ITU Telekom World kormányok, vállalatok, valamint kis- és középvállalkozások legfontosabb infokommunikációs rendezvénye, amely egyedülálló nemzetközi platformot biztosítva, összehozza a fejlett és fejlődő piacokat, az állami és magán szektor vezetőit, az infokommunikációs technológia iparági képviselőit. Az ITU az ENSZ legfontosabb infokommunikációs területen működő, globális intézménye, amelynek feladata a nemzetközi távközlési együttműködés segítése, Magyarország alapító tagja a 193 tagállamot tömörítő nemzetközi egyesületnek. 2018-ban Magyarországot beválasztották az ITU döntéshozó testületébe, a 48 tagú tanácsba.

Az IVSZ által szervezett szakmai napon a robotika jeles magyarországi képviselői adnak elő a nemzetközi közönség előtt. Az ITU Telecom World 2019 konferencia négy év után ismét Budapesten kerül megrendezésre, így szeptember 9. és 12. között a telekommunikációs szakma elitje a magyar fővárosba költözik. A rendezvény célja, hogy összehozza az iparág legfontosabb szereplőit, hogy a kormányzatok képviselői, a nagyvállalatok, a KKV-k meg tudják osztani egymással (és a közönséggel) az innovatív ötleteiket, megoldásaikat.

A seregszemlével párhuzamosan egy kiállításra is sor kerül, amely nemzeti pavilonokkal és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket. Az ITU Telecom World úgynevezett „Exhibition” területén (Hungexpo, G Csarnok) megtalálható Magyarország standja, amely nem csak információkkal, beszélgetésekkel, hanem tematikus előadásokkal is hozzájárul ahhoz, hogy a kilátogatók minél többet megtudjanak a digitális világ egy-egy fontos területéről.

A konferencia első napjának témáját a robotika adja és az IVSZ kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy tartalommal, illetve előadásokkal töltse meg szeptember 9-ének délutánját. A 14 órakor induló program előadói közt olyan szakértők beszélnek a robotokról és a velük összefüggő technológiákról, mint Werschitz Ottó, az IVSZ MI szakértője, aki elsősorban üzleti szemmel bemutatja a mesterséges intelligencia egyre erősödő szerepét és jelentőségét.

Külön szekció foglalkozik a robotika és az oktatás kapcsolatáról: ebben Koren Balázs digitális oktatási szakértő azt világítja meg, hogy miért érdemes a robotokat oktatási eszközként bevetni és milyen hatékonysággal adható át ezzel a módszerrel a diákoknak a legértékesebb tudás. A gyártásra, mobilitásra fókuszáló blokkban élő, valós tapasztalatokat és iparági áttekintést kapunk majd Debreczeni Gergelytől, az AI Motive vezető fejlesztőjétől, aki az önvezető autókon keresztül közelít a fő témához. De mindezeken kívül lesz szó még a humanoid robotok fejlesztéséről, élőben láthatunk beágyazott programozási demót, és betekintést nyerhetünk az ipari automatizálás világába is.

Ahogy az ITU Telecom World 2019, úgy a robotika nap nyelve is angol, így aki kilátogat erre a napra, az angol nyelvű előadásokra számíthat. A Hungexpo területén (G Csarnok) zajló események a magyar állampolgárok számára ingyenesen látogathatók, de a részvétel regisztrációhoz kötött, ami ezen a weboldalon végezhető el. Az IVSZ szervező stábja és a Szövetség által felkért előadók minden érdeklődőt szeretettel várnak az előadásokra szeptember 9-én 14 órától. További információk és a program az ITU honlapján érhetők el.

A robotika nap mellett az ITU Telecom World olyan kísérőrendezvényeknek is teret ad, mint a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség - Enterprise Europe Network által szervezett kétnapos nemzetközi partnerkereső találkozó (szeptember 10-11., regisztráció szeptember 9-ig). A szintén a Hungexpo területén (F Csarnok) megrendezésre kerülő esemény kiváló alkalmat jelent nemzetközi üzleti kapcsolatok bővítésére, online tárgyalásfoglalás segítségével előre egyeztetett kétoldalú tárgyalások lefolytatására a B2B-re regisztrált résztvevőkkel, K+F és technológiai partnerkapcsolatok kiépítésére, új projektötletek megvitatására. (itcafe.hu, rental.hungexpo.hu, ivsz.hu, mik.pte.hu, szie.hu, ivsz.hu és dosz.hu nyomán)


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége