2024. április 19., péntek

Megérkezett a Szent Korona-ballon

Az idei zentai hőlégballon-fesztiválon és -versenyen tizenkét hőlégballon vesz részt
A Szent Korona-ballon mindenkit lenyűgözött (Gergely József felvétele)

A Szent Korona-ballon mindenkit lenyűgözött (Gergely József felvétele)

Csütörtök este a Tisza-töltés mellett, a Zentai Sportcsarnok előtti területen a ballonfáklyázással kezdetét vette a 16. Nemzetközi Hőlégballon-fesztivál és -verseny, ezáltal a zentai városnapi rendezvénysorozat is. A hőlégballonok fényjátékában a leglátványosabb a Szent Korona-ballon volt, amely „sztárvendége” az idei fesztiválnak és megmérettetésnek. A Mede Ferenc felvidéki vállalkozó által megálmodott és létrehozott hőlégballon a magyar megmaradást és Kárpát-medencei összetartozást hivatott jelképezni.

– A Szent Korona egy olyan misztikus személy, tehát nem tárgy, hanem személy, amely a magyar embert életében többször kell hogy foglalkoztassa, s mivel a hőlégballonsportban régóta aktív vagyok, innen jött az ötlet, hogyan tudnánk a Szent Koronát egy ballonra rávarrni, hogy az méltón mutasson, és jól is nézzen ki – nyilatkozta a hőlégballon szellemi atyja, kiemelve, arra törekedtek, hogy a hőlégballon azt az eseményt is jelképezze, amikor is Szent István a Szent Koronát és ezáltal országát Szűz Mária kegyeibe ajánlotta.

– Én ezzel fel tudok emelkedni a levegőbe, jelképesen is érzékeltetve ezt az eseményt – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki elmondta, mindez csak méltó alkalmakkor kerül megjelenítésre, és általában elképesztően jó érzést, pozitív hatást vált ki a magyar emberekből, hiszen a Szent Koronának mindig is egyesítő ereje volt. Hozzátette, olyan helyekre igyekeznek eljutni, ahol a Szent Koronát őrizték, és amelyek köthetők az ereklyéhez, ugyanakkor alapvető szándékuk a hőlégballonnal, hogy ingyen és bérmentve megjelenjenek az elcsatolt magyar területeken, ezzel is érzékeltetve a magyarság összetartozását és az összetartásra való igényét. A hőlégballon elkészítése az ötlettől a kivitelezésig kilenc hónapot vett igénybe. A munkába festőket, művészettörténészeket, történészeket is bevontak, olyan szakértőket, akik ismerik a Szent Korona misztériumát.

Beszélgetőtársunk szerint a hőlégballonozás több mint sport, illetve kedvtelés, hiszen amikor az ember a levegőbe emelkedik, és egy kicsit fentről nézi a tájat, látja az összefüggéseket, és sok mindenen elgondolkodik. Az idei hőlégballon-fesztiválon és -versenyen tizenkét hőlégballon vesz részt.