2024. április 20., szombat

Hogy elégedett legyen a páciens

A zentai kórház megbízott igazgatójával tervekről, lehetőségekről, betegellátásról
Dr. Csáki Beáta (Gergely József felvétele)

Dr. Csáki Beáta (Gergely József felvétele)

Dr. Csáki Beáta személyében június közepe óta új igazgatója van a Zentai Közkórháznak. Megbízatása egyelőre hat hónapra szól. Dr. Csáki Beáta 2007 óta dolgozik a zentai kórház aneszteziológiai szolgálatában, és hat éve aneszteziológus szakorvos. A megbízott igazgatóként eltöltött első hónapjai után egyebek között arról kérdeztük, mennyiben sikerült átvennie a vezetői teendőket, lesznek-e változások, lehet-e már tudni konkrétumokat a régen várt felújítással kapcsolatban.

• Több mint tíz éve erősíti a zentai kórház orvosi kollektíváját, tudja, mi működik jól, hol vannak hiányosságok. Milyennek szeretné látni ezt az intézményt a vezetése alatt?

– Egy korszerű kórházat szeretnék jó felszereltséggel, olyan személyzettel, amelynek tagjai eleget tudnak tenni a betegek elvárásainak. Arra fogok törekedni, hogy olyan ápolás, olyan gyógyítás valósuljon meg nálunk, amely megfelel a környező országok standardjainak, és erre most reális esélyt látok, hiszen felújítás előtt állunk. Az elkövetkezőkben állami forrásból új szárnyat építenek a kórházon belül, és a meglévő épületeket is renoválják. Egy onkológiai rész is tervben van, ahol a járóbetegek és a fekvőbetegek is helyet kapnának. A tervrajzok egy része már megvan, a többi még készül, és abban bízunk, hogy az év végéig elkezdődnek a munkálatok. Ami az új szárnyat illeti, az az elképzelés, hogy legyen sürgősségi felvételi osztály, ahová befutnak a mentők, és ahol diagnosztizálják a betegeket, majd a megfelelő osztályra küldik őket. Ebben az új szárnyban lenne a két új műtő is. Most nincs központi intenzív osztályunk, de az új szárnyban az is helyet kapna hat ággyal. Erre is nagy szükség lenne, mert nem kellene az intenzív ellátásra szoruló betegeket továbbszállítani, hanem elláthatnánk őket helyben. A felújítás révén egyes osztályok helyet cserélnek majd az épületeken belül, mert egy poliklinikai részt is kialakítunk, ahol csak rendelők lesznek. A poliklinikai rész egyébként egy meglévő épületrészben, a mostani fül-orr-gégészet helyén kap majd helyet, csak teljesen átalakul. Sok minden változik tehát, bonyolult is lenne mindet felsorolni, de minden változás a betegellátás javát szolgálja.

• A felújítás a műszereltségben is megmutatkozik majd?

– Egyelőre az épület felújításáról és újjáépítéséről beszélünk, ugyanakkor bízunk abban, hogy utána a műszereltségben is kapunk támogatást, ahogyan eddig is kaptunk. Már sokszor szó volt róla, hogy ez egy sikeres év a zentai kórház történetében, hiszen a tartomány jelentősen támogatott bennünket, amiért nagyon hálásak vagyunk. A tavasszal megkaptuk a CT-berendezést, amelyre nagy szükségünk volt, ezenkívül új nőgyógyászati ultrahangos készüléket kapunk, továbbá egy új ultrahangos készüléket, amelyet a röntgen-ultrahang diagnosztika keretében használnak majd. Ezenkívül ortopéd műtőasztalt, amely lehetővé teszi a betegek megfelelő helyzetbe rakását műtét közben, valamint korszerű műtőlámpát, betegfigyelő monitorokat a műtőbe, továbbá központi sterilizátort, és reméljük, hogy ez a tendencia folytatódik. Már sokszor beszéltünk róla, és szintén nagyon hálásak vagyunk érte, hogy Magyarországról laparoszkópos tornyot kaptunk, és reméljük, hogy máskor is részesülhetünk hasonló adományokban.

• Milyen a jelenlegi orvoscsapatuk?

– Úgy látom, hogy nagyon jók az orvosaink. Nálunk is érezhető volt az elvándorlás, több orvosunk is külföldre költözött, és helyettük olyan fiatalok jöttek, akik még szakosításukat végzik. Ez számunkra nehézséget okozott, de igyekszünk pótolni a hiányukat, és a fiatalokat, akik időközben végeznek, a szárnyaink alá vesszük, és betanítjuk őket. Az is nagyon jó, hogy még vannak idősebb, tapasztalt szakorvosaink, akik szívesen adják át tudásukat a fiatal szakorvosoknak. Nagyon fontos még, hogy javult az osztályok közötti kommunikáció. A fiatalok ismerik egymást az egyetemekről, sokan megközelítőleg egy generációhoz tartoznak, és azáltal, hogy javult a kommunikáció, könnyebb megbeszélni a betegek körüli teendőket. Természetesen vannak olyan osztályok, mint például a neurológia és a pszichiátria, ahonnan két orvos is elment, és az ő hiányukat érezzük, viszont egyik kollégánk lassan befejezi a szakosítását, egy másik pedig most indul. Ezeket a helyzeteket úgy igyekszünk áthidalni, hogy Törökkanizsáról járnak be orvosok, akik kisegítik a két meglévő doktornőt.

• A tavasz folyamán CT-berendezéssel is gazdagodtak. Már rendeltetésszerűen használják?

– A betanulási fázisban újvidéki professzorok jöttek segíteni az itteni kollégáknak feleleveníteni a tudásukat, átadni a tapasztalataikat, és ezután a kollégák csak a sürgős eseteket nézték CT-n, most azonban már rendeltetésszerűen használják, hiszen a minisztériumtól megkaptuk az engedélyt, tehát már lehet időpontot kérni.

• Mely osztályokat kellene fejleszteni, melyeket emelné ki?

– A sebészet az utóbbi időben nagyon előrehaladott, olyan műtéteket végeznek, amelyeket korábban nem, gondolok itt a laparoszkópos sérvműtétekre, a laparoszkópos vastagbéldaganat-műtétekre és a laparoszkópos vakbélműtétekre. Ezek új technikák, amelyeket itt is bevezettünk. A laparoszkópiának hagyománya van a zentai kórházban, az elsők között kezdtük alkalmazni, és ezt próbáljuk most fejleszteni, még sikeresebbé tenni. Ehhez minden adott, hiszen nagyon jók az orvosaink és a műtősnőink, valamint a felszerelésünk is. Ugyanígy a belgyógyászaton is egyre több béltükrözést végeznek, már négy orvos diagnosztizál, két belgyógyász és két sebész. Így időben észrevehető az elváltozás, tehát gyorsan meg lehet műteni a pácienst. Az onkológia is sokat fejlődött, amióta fiatal kollégánk átvette, ugyanakkor neki is segítség kellene, mert egyedül nem győzi a teendőket. Nagyon jó a nőgyógyászatunk, ott is végeznek laparoszkópos műtéteket, a szülészetünk bababarát, szóval igazából minden osztályt meg szeretnék dicsérni, mert mindenhol nagyon igyekeznek. Káderhiánnyal küzdünk azért mi is, orvosok és nővérek is kellenének, hiszen egyre több a beteg, és a páciensek egyre rosszabb állapotban érkeznek hozzánk.

• Milyen a kommunikáció a betegek és az orvosok, nővérek között? A legtöbben a hosszú várakozásra panaszkodnak. Ezen lehet-e valamilyen módon változtatni?

– Észrevételek, problémák mindig vannak, és a várakozás még gondot okoz. A betegek időpontra jönnek, mégis várakozniuk kell, mert kevesen vagyunk. Délután minden osztályon egy orvos ügyel, és annak kell mindent elvégeznie, az osztályos munkát, a sürgős eseteket, sőt más osztályokra is el kell mennie, ha konzultációra hívják egy pácienshez. A beteg türelmetlen, a személyzet meg szeretne mindent jól csinálni, és ebből adódóan vannak nézeteltérések. Én ezen a helyzeten nagyon szeretnék javítani, de ehhez több orvosra és több nővérre van szükségünk, mert egyszerűen nem győzik a betegeket. Ha sikerülne növelni a káderállományunkat, akkor biztosan rövidíteni tudnánk a páciensek várakozási idején. Ha ügyeletben van valaki, annak a sürgős esetet meg kell műtenie, attól függetlenül, hogy sokan várnak rá, és akkor a várakozók természetesen türelmetlenek, de az orvos nem tud kettészakadni. Ha bárkinek panasza van, mondja el, mert az a célom, hogy olyan kórház legyen a zentai kórház, amelyet mindenki a magáénak érezhet, hogy ide a betegek úgy jöjjenek, hogy tudják, jó kezekbe kerülnek. Mi a betegekért vagyunk itt, az ő érdekeiket képviseljük, azért dolgozunk, hogy segítsünk rajtuk, meggyógyítsuk őket, és mindenki a megfelelő ellátást kapja. Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy a kórházban a látogatási idő 13-tól 16 óráig tart, ezt be kell tartani, és délután csak az jöhet be, akinek utalója van kórházi befekvésre, vagy akit a mentő hoz, illetve sürgős eseteket. Az is fontos tudnivaló, hogy a kórház területére gépjárművel csak az hajthat be, aki sürgős esetet hoz, vagy olyan pácienst, aki nehezen mozog, de az autóval nem lehet bent várakozni, arra ott a parkoló kívül.