2024. április 25., csütörtök

Újvidéken a legtisztább a levegő

Szerbiában a legszennyezettebb levegőt Belgrád, Niš, Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica), Kosjerić, Szendrő (Smederevo), Užice és Pancsova lakosai lélegzik be, míg a legtisztább Újvidéken, de Borban is, derült ki a Környezetvédelmi Ügynökség éves jelentéséből.

A szennyezés fő okozói a fosszilis tüzelőanyagok és a gépjárműforgalom, az viszont jó, hogy több szerbiai község bezárja a szénnel és fűtőolajjal fűtő kazánokat, s áttérnek a biomassza használatára, amely mindenképpen kevesebb szennyezőanyagot bocsát ki, magyarázta Filip Radović, az ügynökség igazgatója.

Hozzátette, a szerbiai polgárok főleg a téli hónapok során érzik a szennyezett levegő következményeit, ezért fontos felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok és a kőolaj használatának elhagyásával csökkenthető a szennyezettség szintje, de megjegyezte, Szerbia jó úton halad.

Emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a légszennyezés az egyik legnagyobb kihívás, ha nem a legnagyobb az emberi egészségre nézve.

A tavalyi év során Szabadkán és Szávaszentdemeteren a levegő túlzott mértékben szennyezett volt, ahogy Belgrádban, Pancsován, Szendrőn, Kojerićben, Užicén, Valjevóban, Kraljevóban és Kragujevácon is, míg Újvidéken és Borban tiszta vagy elenyésző mértékben szennyezett volt, írja a Tanjug.