2024. április 25., csütörtök

Újvidéki látogatáson zürichi egyetemisták

Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja a héten fogadta a városházán az Egyetemisták Szerbiában és Montenegróban elnevezésű projektum keretében a Zürichi Egyetem Pedagógiai Szakának küldöttségét és diákjait.

A projektumnak az a célja, hogy az egyetemisták megismerkedjenek az ország oktatási rendszerével, a Zürichi Egyetem szerbiai partnere az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola, Argyelán Zoltán, az oktatási intézmény igazgatója is jelen volt a fogadáson.

– Örülök annak, hogy vendégül láthatjuk a Zürichi Egyetem küldöttségét, hallgatóit, és hogy a legszebb fényében mutathatjuk be Újvidéket. A multikulturális tartományi székváros egyedi építészeti remekművei és gazdag történelmi múltja biztos felkelti a látogatók érdeklődését. Nem mellékes, hogy Újvidék elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben címet, a városban rengeteg olyan ezzel kapcsolatos aktivitást kísérhetnek a látogatók, ami biztos felkelti érdeklődésüket. Egymástól nagyon sokat tanulhatunk, de az a legfontosabb, hogy új barátságok, ismeretségek jöjjenek létre, mert ez nagymértékben hozzájárul a kölcsönös tapasztalatcseréhez, és a két állam szorosabb együttműködéséhez – mondta Rožić.

Radmila Milović-Blickenstorfer, a Zürichi Egytem volt tanára, és a projektum egyik vezetője, ötletadója, elmondta, immár 10 éve megszervezik a svájci hallgatók szerbiai látogatását, Újvidék pedig az egyik legjobb házigazdának bizonyult.

– Az idén nagyon örültünk, hogy meglátogathattuk az Ivan Gundulić Általános Iskolát, ahol kiváló fogadtatásban volt részünk. Megismerkedhettünk az oktatási intézmény működésével, és ezt összehasonlíthattuk a mi rendszerünkkel. Meglátogattuk a Kaboli kolostort, a diákoknak pedig különösen tetszettek a vajdasági tanyák.

Minden évben 24 hallgató látogat el Újvidékre, és ez hozzásegít ahhoz, hogy ne keletkezzenek előítéleteik az országról – hangsúlyozta Milović-Blickenstorfer.

Argyelán Zoltán iskolaigazgató elmondta, hogy a vendégek tegnap több iskolaórán is részt vettek iskolájukban, korábban egy falusi általános iskolába is ellátogattak. – Házigazdaként fogadtuk vendégeinket, akik jövendőbeli, svájci oktatókként fognak majd dolgozni. Korábban téves helyzetképet alakítottak ki az itteni oktatási rendszerről, a projektumnak és Radmilának köszönhetően most valós képet alkothatnak Szerbiáról. A végzős tanítók diákjaink családjainál vannak elszállásolva, minden évben a legszebb élményekkel térnek haza. Koncertekre járnak, betekintést nyernek az önkormányzat működésébe is, ma röplabdamérkőzést játszottak iskolánk diákjaival. Hétfőtől hétfőig tartalmas programban van részük, valóban fantasztikus elképzelést valósítunk meg – véli az igazgató.