2024. március 29., péntek

Iskolakezdés Kishegyes községben

A kishegyesi iskolában 34, Bácsfeketehegyen 15 magyar elsős kezdte meg a tanévet

Az iskolakezdés mindig egy kis szorongással indul a magyar tannyelvű iskolák számára, hiszen a diákok létszáma fogyatkozó tendenciát mutat. A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola olyan szerencsés helyzetben van, hogy az idén két magyar első osztály is nyílt. A bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában nyár elején még félő volt, hogy nem lesz meg a kellő létszám az osztály indításához, de végül összejött. Elsőként Fülöp Valentint, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola igazgatóját kérdeztük arról, hogyan alakult az elsősök száma az iskolakezdéskor.

– Az idei tanévben a tavalyihoz képest kettővel kevesebb elsősünk van, mindössze 36 kisdiák indult iskolába. Ezzel szemben a magyar elsősök száma növekedett, a múlt évben 31 kisdiákunk volt, az idén pedig 34 van. Ez azt jelenti, hogy ha összességében nézzük, akkor csökkent az elsősök száma, viszont a magyar elsősök száma növekedett. Ennek tükrében a 2019/20-as iskolaévben két magyar és egy összevont szerb osztály indult Kishegyesen. Ami az egész iskola létszámát illeti, sajnos 10 gyermeket veszítettünk el a múlt évhez viszonyítva, vagyis kevesebb mint 350 diákkal kezdtük az évet. Sajnos folytatódik a diákok létszámának csökkenése, és nem tudom, hogy megállítható-e a folyamat. Így viszont nem a legjobbak a kilátásaink – fogalmazott az igazgató, majd arról is szólt, hogy az iskolakezdés simán ment, viszont a toalettek felújítására kiírt közbeszerzési pályázatot meg kellett ismételni, mert nem volt jelentkező.

– A második pályázati kör sikeres volt, de a közbeszerzés ismétlése miatt a munkálatok elhúzódnak az iskolaév idejére is. A kivitelező szeptember közepe táján fog neki a munkálatoknak, s ez egy kis nehézséget fog okozni. Ezt úgy oldjuk meg, hogy a főépületben az emeleti diáktoaletteket ismét használhatóvá tesszük – számolt be Fülöp, majd hozzáfűzte, hogy jelenleg folyamatban van az AMRES internethálózatnak a kiépítése az iskolában. Ennek a beruházásnak a költségét a telekommunikációs minisztérium állja, és amikor kiépül a hálózat, akkor az iskola egész területén jó minőségű internetkapcsolat lesz elérhető. Végezetül azt is megtudtuk az igazgatótól, hogy a nyáron elkészült a pánikvilágítás az iskolában. A jövőben a diákok áramszünet esetén is biztonságban el tudják hagyni az épületet.

A bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola már július elején kérelmezte a Magyar Nemzeti Tanácstól, hogy két osztály számára engedélyezze a létszám alatti megnyitást – mondta el lapunknak Bojtos Béla, az iskola igazgatója.

– A nyár elején még nem lehetett tudni, hogy hány gyerek indul első osztályban, félő volt, hogy nem lesz meg a kellő létszám, ezért arra kértem az MNT-t, hogy támogasson bennünket. Meg is kaptuk az engedélyt az első osztályra, valamint az ötödikre, amelyben mindössze 12 diákunk van. Mint utólag kiderült, az első osztály esetében nem lett volna szükség a külön kérelemre, mert szeptember 1-jén 15 magyar kisdiák indult az első osztályba. Az osztályban 5 lány és 10 fiú van, és úgy gondolom, hogy jól tudnak majd dolgozni, mert ez a 15-ös létszám optimálisnak mondható a munka szempontjából – mondta el Bojtos, majd arról is beszámolt, hogy az idén is hagyományos ünnepség keretében fogadták az elsősöket a tanév első napján. Az iskola egy kis füzetcsomaggal is meglepte a kisdiákokat. Ez a szerény csomag olyan dolgokat tartalmaz, amire a diákoknak mindenképpen szükségük lesz – fogalmazott az igazgató.