2024. március 19., kedd
MOHOL

Gyalogos zarándoklat Doroszlóra

A zarándokok közös imája a moholi templomban (Csincsik Zsolt felvétele)

A zarándokok közös imája a moholi templomban (Csincsik Zsolt felvétele)

Moholról péntek kora reggel huszonhatodik alkalommal indult gyalogos zarándoklat a doroszlói Mária-kegyhelyre, ahova másnap délután érkeznek meg a résztvevők. Ezúttal huszonegy moholi, adai és adorjáni nő és férfi indult el a kisboldogasszonyi búcsúra a Tisza-parti faluból, de útközben még csatlakoznak hozzájuk újabb zarándokok, így a tervek szerint Doroszlóra már huszonöten érkeznek meg. A gyalogos zarándokok a négynapos út előtt közösen imádkoztak a Szent György katolikus templomban Mester Dániel moholi plébánossal, aki útravalóként megáldotta őket. A résztvevők ezután a menet élén feszületet hordozva megindultak a Moholi nagyúton a doroszlói Mária-kegyhely felé a moholi születésű Zélity Mihály bezdáni plébános vezetésével. A zarándokok péntek este Kishegyesen éjszakáztak, majd másnap indulnak tovább Doroszlóra, ahova a késő délutáni órákban érkeznek meg mintegy 90 kilométeres gyaloglás után. A zarándokmenetet dupla pótkocsis traktor kíséri, amelyből az egyik pótkocsin szükség esetén a résztvevők meghúzódhatnak, a másik az ételt, a vizet, a személyes holmikat, a hálózsákokat és takarókat szállítja.

A doroszlói zarándoklatot a moholi Nagy Julianna és Nagy Terézia Magdolna szervezte. Az indulás előtt Nagy Terézia Magdolna elmondta, hogy hálából vagy kérés meghallgatásáért vállalkoznak a zarándokmenetre. Remélte, hogy a Jóisten kegyes lesz hozzájuk az úton az időjárást illetően, valamint minden ember megkapja a zarándoklattól a feltöltődést.

– Az út elég hosszú, de két nap alatt tesszük meg arrafelé és kettő alatt vissza. Kishegyesen megpihenünk, így azért nem annyira megterhelő. Egy nap körülbelül 45 kilométert teszünk meg, vagyis 90 kilométer egy irányba és ugyanannyit vissza Moholra. Az idén a középkorúak és az idősek vállalkoztak a zarándoklatra, néha jönnek fiatalabbak is, de most nincsenek. A legfiatalabb zarándok 43 éves, a legidősebb 74 éves – közölte Nagy Terézia Magdolna.

Zélity Mihály bezdáni plébános már negyedik alkalommal zarándokol gyalogosan Moholról Doroszlóra. A plébános szerint minden zarándoknak megvan a saját szándéka ezzel az úttal.

– A zarándoklat mindig arról szól, hogy az ember, aki elindul, a szívében vagy a gondolataiban viszi magával az otthoni gondjait, bajait. Majd rákészülve, hogy valamit valamiért, vállaljuk ezt a megpróbáltatást, remélve, hogy kérésünk meghallgatást nyer. Én azt hiszem, hogy minden zarándoknak van egy szándéka, amivel elindul. Nekem is minden évben megvan, hogy miért ajánlom fel, ez mindenkinek a saját személyes titka – mondta a bezdáni plébános.