2024. április 25., csütörtök

Ma Kisboldogasszony-napi búcsú Doroszlón

Több mint tízezer zarándokot várnak a Szentkútra

Vajdaság számos településéről már tegnap, pénteken elindultak gyalogosan a zarándokok a délvidéki katolikusok legnagyobb búcsújára, a doroszlói Kisboldogasszony-napi búcsúra. A zarándokokat a szervezők ma, szombaton 14 órára várják. Mint minden évben több mint 10 ezer zarándokra számítanak Vajdaságból és az egész Kárpát-medencéből egyaránt. Az idei Kisboldogasszony-napi búcsú témája: Az Eucharisztia az úton lévő embernek szóló ajándék.

Moholról huszonegy helybeli, adai és adorjáni zarándok indult el péntek hajnalban a búcsúra (Csincsik Zsolt felvétele)

Moholról huszonegy helybeli, adai és adorjáni zarándok indult el péntek hajnalban a búcsúra (Csincsik Zsolt felvétele)

A búcsú első napján 15 órakor bűnbánati liturgia, 16 órakor katekézis, 17-től esti dicséret lesz. Az előesti szentmise 18 órakor kezdődik P. Böjte Csaba ofm. vezetésével. Ezzel egy időben görög katolikus liturgia is lesz, majd 20 órakor gyertyás körmenet és horvát nyelvű szentmise következik, 22-kor szentségimádás, utána zsolozsma és cönákulom, majd éjfél után filmvetítés is lesz.

A búcsú vasárnap hajnali 5 órakor rózsafüzér-ájtatossággal kezdődik, majd keresztúti ájtatossággal folytatódik. 7 órakor reggeli dicsért, majd 7.30-kor szlovák nyelvű szentmise lesz, 8.30-kor horvát nyelvű, 9-kor pedig német nyelvű szentmisét mutatnak be. Az ünnepi nagymise 10 órakor lesz magyarul, msgr. dr. Kiss-Rigó László, Szeged-csanádi megyéspüspök vezetésével. A szentmise után oltáriszentségi körmenet lesz. A szentkúti búcsú alkalmával rendezik meg a Bácskai Hordozható Máriák Találkozóját is. Beköszöntésük az ünnepi szentmise előtt kerül sorra, de részt vesznek a szentmisén és az ünnepi felvonuláson is.