2024. április 25., csütörtök

Az új évadban új terem lesz

A  c. előadást a szabadkai siker után az újvidéki közönség is láthatja

Mivel késik a nagyterem befejezésének a felújítása, az Újvidéki Színházban az évadot szeptember 19-én az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős diákjai nyitják a  előadásukkal – hallottuk pénteken a színházban megtartott sajtótájékoztatón. Venczel Valentin igazgató beszámolt a nyári vendégszereplésekről, fesztiváli fellépésekről és sikerekről, valamint szólt a repertoárról és a novemberben sorra kerülő 3. Synergyről, a kisebbségi nyelven játszó színházak nemzetközi fesztiváljáról, amelynek az Újvidéki Színház lesz a házigazdája.

A színi növendékek alapképzése befejezésének a „terméke”, végeredménye az említett évadnyitó az előadás, amely a szabadkai Csipkegyár próbatermeiben került színre, és a székvárosiak most először láthatják majd az Újvidéki Színház kistermében és valószínűleg a foajéban.

A produkcióról Lénárd Róbert, a társulat művészeti vezetője elmondta:

– Bonyolultan jött létre az előadás: előbb Phaedrát akartunk bemutatni, de a szöveget nem tudtuk kiosztania hat színésznek, mert háromszereplős dráma. Hosszas tépelődés után Hernyák Györggyel és Táborosi Margarétával megbeszéltük, hogy klasszikus tragédiatrilógiát csinálunk, amely Thészeusz útját járja végig nagyon szoros kapcsolatokkal Minotauruszhoz, Ariadnéhez és Phaedrához, Kréta királyának három lányához. Ezt a háromrészes produkciót kétszer játszottuk Szabadkán, szeptember 19-én lesz az újvidéki bemutatója.

A görög mítosz mindig aktuális. Átdolgoztuk a szöveget, és nem az eredeti drámát adtuk elő, mert a sors, a bátorság és más archetipikus fogalmak, amelyek bevésődtek az agyunkba, nem tűntek el, hanem más formában léteznek. Hősiességről beszélni a mai korban mást jelent, mint jelentett kétezer évvel ezelőtt. Ezt próbáltuk átalakítva megfogalmazni, eljátszani. Van, aki három különböző szerepet játszik a három drámában, van, aki ugyanazt a szerepet viszi végig… Szabadkán tomboló sikere volt a darabnak. Egy majdnem telt házas nyilvános főpróba és telt házas bemutató miatt gondolta Venczel Valentin, hogy ez nem olyan előadás lenne, amely a készülő, felújuló nagyszínpadot terhelné le, így megfelelne évadnyitó darabnak. Több helyen játsszuk majd: a kisszínpadon és valószínűleg a nagy foajéban. Mászkálni fogunk a felvonások között. A három felvonás valójában három különböző történet ugyanazokkal a szereplőkkel elmesélve, a történet a végén összeáll egy nagy egésszé. Úgy, ahogy a görög tragédiák önálló darabként működtek – hallottuk Lénárd Róberttől, aki hozzátette:– A három részt három különböző személy rendezte: az elsőt jómagam, a másodikat – amely szerintem nagyon izgalmas – Táborosi Margaréta osztályvezető asszisztens, a harmadikat, amelyben összeér a három történet és nagy opus magnum – Hernyák György osztályvezető tanár rendezte.

A sajtókonferencián Venczel Valentin szólt a júniusban elkezdett felújítási munkálatokról, a nagyterem felújításáról, a tetőszerkezet és a berendezés cseréjéről. A munkálatokat Újvidék Város finanszírozza.

Mivel a munkálatok még folyamatban vannak, a tervek szerint október 17-én láthatja majd a közönség először a felújított nagytermet. Az Anna Karenina c. előadást Dejan Projkovszki  elképzelése alapján mutatja be az Újvidéki Színház társulata. A címszerepet a Sterija-díjas Béres Márta vendégművésznő játssza. Vronszkij grófot Mészáros Árpád, Karenint Német Attila, akiről úgy gondolják, érett erre a szerepre, Levint pedig Pongó Gábor alakítja.

A sajtótájékoztatón bejelentették az évad többi érdekes bemutatóit is. December 6-án a Szerb Nemzeti Színház nagytermében lesz a Hair (Haj) c. világhírű musical premierje, az Újvidéki Színház és az Ifjúsági Színház közös előadása Telihay Péter rendezésében. Decemberben Rejtő Jenőnek a legendás Piszkos Fred, a kapitány c. művét is (rendező: Lénárd Róbert) élvezheti a közönség. Februárban Nikita Milivojević rendezésében Euripidész Bacchánsnők szövegét láthatjuk, majd következik a szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház koprodukciója: Pintér Béla Parasztoperája a marosvásárhelyi Keresztes Attila rendezésében. Érdekes bemutató lesz Klaus Mann Mefisztója, amelyet a lengyel Monika Dobrowlanska rendez. Az Újvidéki Színház és a šabaci (szabácsi) színház koprodukciós előadását, amelynek Black Mirror a munkacíme, Kokan Mladenović fogja rendezni. Sokszínű repertoár, több koprodukció fémjelezi az új évadot.