2024. március 28., csütörtök

Megnyitották az új Bauhaus múzeumot Dessauban

Megnyitották a Bauhaus történetét bemutató új múzeumot a németországi Dessauban, a 100 éve alapított összművészeti irányzat egyik központjában. A több tízezer alkotást őrző Bauhaus-gyűjtemény új kiállítóhelyét Angela Merkel kancellár részvételével adták át a közönségnek.

A 28 millió eurós (9,2 milliárd forint) beruházással két és fél év alatt felépített múzeum megnyitója volt az évfordulóra szervezett németországi rendezvénysorozat egyik csúcspontja.

A művészetet és az iparművészetet egyesítő Bauhaus bútoroktól használati tárgyakon át textilekig a modern dizájn megannyi klasszikus remekét teremtette meg és "a német történelem jó részéhez" tartozik - emelte ki Angela Merkel.
Azonban az irányzat nemcsak történelem, hanem a jelenkor része, ma is meghatározza, hogy "miként építünk és lakunk, és hogyan formáljuk meg világunkat" - mondta a kancellár.

"A Bauhaus ma is példakép számunkra, amikor látjuk, milyen hatalmas kihívás élhetővé tenni és összekapcsolni a természettel a városi életet" - mondta Angela Merkel, azt kívánva a Szász-Anhalt tartományi város új múzeumát létrehozó alapítványnak (Stiftung Bauhaus Dessau), hogy éltessék tovább a Bauhaus különleges szellemiségét.

Reiner Haseloff tartományi miniszterelnök aláhúzta, hogy új fejezet kezdődik a Bauhaus történetében, mert a múzeum révén a közönség megismerheti az alapítvány mintegy 49 ezer műkincsből, tárgyból és egyéb emlékből álló gyűjteményét. Az új intézmény több kiállítóhelynél, a közös tanulás és a párbeszéd fóruma is egyben, és ezzel megtestesíti a Bauhaus fő gondolatát, "a jobb társadalom utópiáját" - idézte Szász-Anhalt kormányfőjét a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

Az 1500 négyzetméter alapterületű múzeumépület a "ház a házban" gondolat megvalósulása, az Addenda Architects nevű barcelonai iroda munkája. Tervüket 831 pályamű közül választották ki a dessaui Bauhaus alapítvány 2015-ös nemzetközi építészeti pályázatán.
Maga a múzeum egy téglaalakú, sötét acéllemezekkel fedett zárt építmény, amely egy állványzaton fekszik, egy emelet magasságban. A szinte lebegő építményt acélszerkezetes üveghéj veszi körül. A padlózattól a tetőig futó üveg a fényviszonyoktól függően a környezetet tükrözi vagy a kiállítótermek alatti tágas földszintet mutatja meg a külvilágnak.

A földszint szabadon látogatható, találkozóhelyként, rendezvények helyszíneként, fórumként és mindenekelőtt kortárs képzőművészeti tárlatok rendezésére szolgál. Az emeleten rendezett első kiállításon nagyjából 1000 tárgyon keresztül mutatják be a Bauhaus kialakulását és történetét.

A dessaui a második Bauhaus múzeum Németországban, amely a századik évfordulóra épült. Az első a szomszédos Türingia tartományi Weimarban áll, ahol 1919-ben Walter Gropius vezetésével megalapították az irányzat nevét viselő tervezőiskolát.

Az iskola 1926-ban költözött át Weimarból Dessauba. Az új székhelyen a professzoroknak külön művésztelepet is építettek, amelyet ugyancsak felújítottak az évfordulóra.

Walter Gropius és az utána következő igazgatók - Hannes Meyer és Ludwig Mies van der Rohe - a nemzetközi művészeti avantgárd egyik központjává tették az iskolát, olyan alkotókat nyertek meg oktatónak, mint Paul Klee német és Vaszilij Kandinszkij orosz festőművész.

A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője is volt, mint például Breuer Marcel világhírű formatervező és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező és filmes, az egyik leghíresebb magyar művész.