2024. április 19., péntek

Energiatakarékos lesz a Kókai Imre iskola

118 millió dinárt fordítanak a teljes felújításra – A beköltözés minden bizonnyal kitolódik

Jelenleg építkezési munkálatok folynak az 1968-ban épült temerini Kókai Imre Általános Iskolában, amelyben dolgozók és diákok tavaly ünnepelték az iskolaépület 50 éves fennállását.

Július 1-jétől a mesterek keze alatt újul a Kókai Imre iskola épülete (Dávid Csilla felvétele)

Július 1-jétől a mesterek keze alatt újul a Kókai Imre iskola épülete (Dávid Csilla felvétele)

A napokban, a tanévkezdés első óráiban a „zöld ház” irodájában kerestük fel Sziveri Béla igazgatót, mivel az általános iskola épületében július 1-jétől 200 napig csak mesteremberek, építészek, villanyszerelők, piktorok szorgoskodnak az intézmény külső-belső felújításán.

Látogatásunk alkalmával az igazgatótól megtudtuk, hogy az idei felújítást megelőzően a Kókai Imre iskola 2004-ben kapott 4 millió dinárt bizonyos felújításra, s azóta, amikor a községtől  és a tartománytól valamennyi támogatás érkezett, folyamatosan újították fel minden évben a folyosó egy-egy részét, meszeltek, 8 teremben csatlakozókat szereltek…

TÁVIRÁNYÍTÁSÚ FŰTŐHÁZ

– Az idei nagy felújítási folyamatot 2017-ben indítottuk el: a község keretében működő fejlesztési iroda dolgozta ki a dokumentációt, valamint a tervet a javaslatom alapján.

 Az iskolaépület teljes felújítására 118 millió dinárt kaptunk a köztársasági közberuházási irodától. Az idén, július 1-jétől kezdték meg a tervezett munkálatokat az iskola épületén és az iskola épületében. Ezek pedig elsősorban a nyílászárók kicserélése, a külső szigetelés, teljesen új tetőzet elkészítése az energiatakarékosnak tervezett épületben, új villanyhálózat lesz, energiatakarékos világítótestek, a padlózat hőszigetelése. Az egész iskolába többek között új vízvezetéket, új szennyvíz-vezetéket, új vizesblokkot szereltek be. Az eddigi wireless helyett vezetékes komputer-hálózat lesz minden tanteremben, és videófelügyeletet biztosítunk az egész iskolában.

Sziveri Béla (Dávid Csilla felvétele)

Sziveri Béla (Dávid Csilla felvétele)

A hangszórószobából irányítható lesz a videó és az újrakábelezett hangosbemondó, nagyszünetben zenét is lehet majd sugározni, a tantermekben pedig hangszórón keresztül  hallhatják a diákok a különféle értesítéseket. Tervbe vettük az épület külső-belső kifestését is. Mivel a régi öntött vas fűtőtestek jó állapotban vannak, a mesterek csak leszerelték, átmosták, és kicserélték a szelepeket. A fűtőházat tavaly felújítottuk – energiatakarékos pumpákkal működik, távirányítással is szabályozható a víz hőfoka, a meleg víz átfolyó mennyisége. Hogy a mesterek minél zökkenőmentesebben tudjanak dolgozni, a 21 tanterem bútorzatát meg a felszerelését a tornaterembe pakoltuk.

A teljes bútorzatot most nem tudjuk kicserélni, erre nem futja a pénzből, de gondolom, olcsóbb, ha úgy, mint eddig, évente mi kárpitozzuk azt az 50–60 széket, amelyek váza még használható... A padokat majd más alkalommal cseréljük le új eszközökből – sorolta az igazgató.

Nagyon fontosnak tartja, hogy a tornaterem modern öltözőket kap zuhanyozófülkékkel, és hogy az iskolában 8 illemhelyet újítanak fel fiúk részére, és ugyanennyit a lányok részére, továbbá kettőt, amelyeket a tanárok és az iskola más dolgozói fognak használni.

 Az iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy papírforma szerint a munkát felvállaló cég vezetője megígérte, miszerint 200 nap alatt felújítják az épületet. Sziveri Béla azonban az építkezési körülmények ismeretében szerényen kijelentette: Örülök, ha a  tavaszi szünet után beköltözhetünk. Majd hozzáfűzte azt az óhajt, amelyet az egyik szülő nyolcadikos gyermeke nevében fogalmazott meg: „Már csak innen ballagjunk!”

Menet közben a felmerülő problémát meg kell oldani (Dávid Csilla felvétele)

Menet közben a felmerülő problémát meg kell oldani (Dávid Csilla felvétele)

Két szakember egy irodában: Kocsicska Krisztina és Bori Mária (Dávid Csilla felvétele)

Két szakember egy irodában: Kocsicska Krisztina és Bori Mária (Dávid Csilla felvétele)

VENDÉGSÉGBEN ALKALMAZKODUNK

Az épületfelújítási munkálatok idején a diákok tanítóikkal és tanáraikkal más iskolákban „vendégeskednek”: az alsósok a Petar Kočić Általános Iskolában, a felsősök a Lukijan Mušicki középiskolában. Ez kihívást, alkalmazkodást követel mind a tanulóktól, mind a pedagógusoktól.

– Vendégségben alkalmazkodunk – hangsúlyozta Sziveri igazgató – . A Kókai iskola nyolc takarítójából négy a helybeli Lukijan Mušicki középiskolába került, négy a szintén helybeli Petar Kočić Általános Iskolában segít, és a felújítási munkálatok befejezéséig ugyanott szorgoskodik a szakács nénink is.

Nemcsak minden, hanem mindenki ki van mozdítva a megszokott környezetéből – ezt megerősítette Bori Mária, az iskolapszichológus is. Ő ideiglenesen egy pici irodát oszt Kocsicska Krisztinával, aki az adminisztratív munkát végzi.

–  Fontos, hogy a diákjaink már az első napokban megtalálják a tantermüket, és feltalálják magukat például a Kočić iskolában, amelynek az épülete a mienkhez viszonyítva bizony labirintus. Ott is és a középiskolában is vendégek vagyunk, ezért meg kell tanulni beilleszkedni mások szokásaiba – magyarázta Bori Mária.

Ezekben a hónapokban milyen gondokkal küszködik diák, tanár?

– Hiányzik a saját felszerelésünk a tantermekben. A „vendégiskolában” most nem tudjuk megszervezni a szaktantermi oktatást. Újdonság, hogy a tanulók egy helyen maradnak, a tanárok mennek hozzájuk, akik visznek az órára minden szükségeset. A digitalizáció azonban megkönnyíti a munkájukat, mert az iskolában van internet-elérhetőség.

Időszerű volt a nyílászárók cseréje (Dávid Csilla felvétele)

Időszerű volt a nyílászárók cseréje (Dávid Csilla felvétele)

A tanévkezdés napján a Kókai Imre Általános Iskola minden diákja, a több mint 440 magyar ajkú gyerek iskolatáska-szentelésen vett részt a Szent Rozália-templomban (Dávid Csilla felvétele)

A tanévkezdés napján a Kókai Imre Általános Iskola minden diákja, a több mint 440 magyar ajkú gyerek iskolatáska-szentelésen vett részt a Szent Rozália-templomban (Dávid Csilla felvétele)

ÁLLANDÓ SZERVEZÉS

Mi a feladata ilyenkor az iskolapszichológusnak?

– A szeptember elég zűrzavaros a szakmunkatársak életében. Sikerült azonban mindent előkészíteni, hogy elinduljon a tanév, megfeleljünk az előírásoknak. E hónap első két hetében a tervek megírásával foglalkozunk, 15-éig minden dokumentumot át kell adni. A tanterveket illetően sok változás van, ezeket kell különböző dokumentumokba beépíteni. Ezenkívül beosztom, mikor megyek óralátogatásra.

Ha bármi nehézség felmerül a tanárok, diákok, szülők részéről, akkor nehezebb lépni az ügyben, mert nincs meg a saját zugom, irodám, ahol megtalálnak. Ezért Viber-csoport megalakításán dolgozom, ez, gondolom, ebben a helyzetben megoldja a kommunikációt.

A felújítás során az iskolaépületre sok pénzt, munkát fordítanak. Sikerül-e majd arra nevelni a diákokat, hogy  meg is őrizzék az újat, a szépet?

– Tudatosítani kell a gyerekekben, hogy az iskolaépület, amelybe majd járnak, a miénk, az övék, és abban olyan légkört kell teremtenünk, hogy jól érezzük magunkat. Ez mindenkinek a közös feladata. A tervek szerint az iskolaépület felújítása után, mivel nálunk lesz elegendő hely, befogadjuk azokat, akiknél most mi „vendégeskedünk”: a Lukijan Mušicki középiskola diákjait, mert az ő iskolaépületük ősszel kerül majd felújítására – mondta Bori Mária.

– A Kókai Imre Általános Iskolának 2000-ben mintegy 850 tanulója volt, és ebből 120 elsős – hallottuk az igazgatótól. – Az utóbbi négy-öt évben stagnál a diákok száma. A 2019/2020-as tanévben 440 körül alakult az alsós-felsős tanulók száma, első osztályba 53-an iratkoztak be. A felújított iskola épületében 21 tagozaton folyik majd a munka.