2024. április 20., szombat

Szurkos helyett Középszállás

A Komgrad nyereségéből a dolgozók is részesülnek – Ülésezett a képviselő-testület Topolyán

Mindössze 10 napirendi pontról hoztak döntést a topolyai községi képviselő-testület sorrendben 25. ülésén. A felszólalók között hosszabb vitát váltott ki a 3. napirendi pont, vagyis Topolya község 2019. évi költségvetésének újraelosztása. Kislinder Gábor községi elnök a sajtónak tett nyilatkozatában elmondta, hogy ez a napirendi pont gyakorlatilag csupán formalitás, a költségvetés módosításáról érdemben majd októberben döntenek.

Kislinder Gábor községi elnök felszólal a 25. topolyai községi képviselő-testületi ülésen (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kislinder Gábor községi elnök felszólal a 25. topolyai községi képviselő-testületi ülésen (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Ez valójában egyfajta formális költségvetési módosításnak, a költségvetési tételek megállapításának tekinthető. Ezt be kell építeni hivatalosan az elszámolásba, hogy tudjuk folytatni a céljaink megvalósítását. Jelenleg a községi költségvetés 2 milliárd 147 millió dinárt tesz ki. A befolyt támogatásoknak, nyertes pályázatoknak, egyéb bevételeknek köszönhetően mint egy 8,5 millió dinár értékben többlettel kell elszámolnunk, majd átirányítanunk azokra a területekre, ahol szükség van rá – mondta el a községi elnök.

Nyereséges évet tudhatott maga mögött 2018-ban a Komgrad Kommunális Közvállalat, az ülésen a képviselők döntöttek a cég múlt évben befolyt nyereségének elosztásáról is.

– A Komgrad az illetékes felügyelő bizottság javaslatára írásba foglalta, hogy mire szeretné fordítani a 6 millió 700 ezer dinár értékű nyereséget. Az előírások alapján a befolyt eszköz felével a költségvetés rendelkezik. A 20 százalékát a Komgrad fejlesztésre tudja fordítani, illetve a nyereség 30 százalékkal kiegészíteni a munkások jövedelemét. A törvény szerint nem lehet emelni a béreket, viszont azzal is tisztában vagyunk, hogy a Komgrad munkásai a létszámhiány miatt emberfeletti munkát végeznek, ügyelnek, hibát hárítanak éjjel-nappal, tehát megérdemlik a jövedelem-kiegészítést – tette hozzá a községi elnök.

A 25. ülés alkalmával módosult Topolya statútuma, mégpedig a Magyar Nemzeti Tanács egy áprilisban meghozott határozata alapján Srednji Salaš hivatalos magyar megnevezése Szurkos helyett Középszállás lett. A képviselők ellenszavazat nélkül fogadták el a 6. napirendi pontot, vagyis a Topolya Község Tervbizottságának megalakulásáról benyújtott végzés-javaslatot. Határoztak a 2018-as évben még nem üzemelő Regionális Hulladéktároló nyereségeinek el nem osztásáról.

– A Regionális Hulladéktároló beüzemelésével módosul majd a Komgrad szemétszállítási díja. Mivel tisztában vagyunk a lakosság átlagos anyagi helyzetével, ezért nem szeretnénk a háztartásokat hirtelen megterhelni ezzel a plusz költséggel. Ezért ebben a történetben az önkormányzat jelentős terhet vállal magára a jövőben is. Jelenleg a hulladék begyűjtését a topolyai költségvetés támogatja, a Regionális Hulladéktároló a jövőben pedig a köztársaság segítségére számít, hiszen új munkahelyek nyílnak meg a beüzemelése mentén – fejtette ki Kislinder.

A kkt napirendjén nem szerepelt, de vita tárgya lett a községbeli sportolási-rekreálási lehetőségek, mint ahogy a Vénusz fürdőkomplexum megerősített, cölöpökre történő megépítése, és az ennek mentén keletkezett többletkiadás. A képviselők elfogadták a zentagunarasi Bálint Oszkár, VSZL Topolya csoportja tagja mandátumának megszűnését is. A községi képviselő-testület legközelebb jövő pénteken ül össze a község napi ünnepségsorozat keretében.