2024. április 19., péntek

Végéhez közeledik a napraforgó betakarítása

Jelentősen lerövidült a kukorica vegetációs időszaka

A napraforgó betakarítása már a végéhez közeledik, és a gazdák közepes, vagy annál jobb terméseredményekről számoltak be, míg a kukorica betakarítása egyelőre nem kezdődött el, de a szárazság miatt gyengébb terméseredmények várhatóak.

Kiss Árpád, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnöke elmondása szerint a napraforgó elsősorban a mélyebb rétegekben lévő nedvességet hasznosítja, és a július folyamán lehullott csapadékot is fel tudta venni, aminek köszönhetően a szemek ki tudtak fejlődni.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az idén Szabadka Város területén nagyon kevés napraforgót vetettek, és helyét sok helyen az olajrepce vette át, ami anyagilag kifizetődőbbnek tűnik a gazdák szemében. Vetésterülete minimum 20 százalékkal csökkent. A napraforgó érési időpontja nagyon széthúzódott, egyes helyeken már augusztus huszadika körül megkezdték a betakarítását, de még mindig tart. A betakarítást nem a csapadék hátráltatja, hanem egyszerűen más-más talajon más-más érési időt figyelhettünk meg. Szerencsére, köszönve a július végi és augusztusi szárazságnak, a napraforgót az idén elkerülték a különböző gombás megbetegedések. A gazdák átlagban holdanként 1,5–1,7 tonnás terméseredményekről számoltak be, sőt Ludas környékén a két tonna fölötti terméseredmény sem ritka. Akiknek a parcelláján még mindig zöldell a napraforgó, azok előreláthatóan még ennél is nagyobb termésre számíthatnak – fogalmazott Kiss Árpád.

A napraforgó esetében szót kell ejtenünk az árról is. Augusztus közepén még 25 dináros kilogrammonkénti árról szóltak a hírek, így akik korán elvégezték a betakarítást, és olyan felvásárlókkal volt szerződésük, akik napi áron vásárolták fel a termést, rosszul jártak, mivel később a napraforgó ára megemelkedett. Kiss Árpád elmondása szerint az idén a napraforgó kezdőárának 30–31 dinárnak kellett volna lennie, hisz ez tükrözte volna a világpiaci árakat. Az előreláthatatlan ár is minden bizonnyal közrejátszott a vetésterület csökkenéséhez.

A kukoricával kapcsolatban beszélgetőpartnerünk a vegetációs időszak lerövidülésére hívta fel a figyelmet.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A kukorica vetése az idén későbbre toldódott, de a csapadékos júniusnak köszönhetően a növények szépen nőttek, és igen szép termést ígértek. A kukorica szára szépen megnőtt, és a csövek is jót mutattak, viszont a július végén elkezdődött aszályos idő miatt a szemek nem tudtak rendesen kifejlődni, és most is lazák a csövek. A nagy meleg és a vízhiány miatt elszáradtak a levelek, és korai érést tapasztalhattunk, így a betakarítás minden érési idejű fajta esetében előbbre tolódott. A várható terméseredményről nem tudnék pontos prognózist mondani, mert biztosan lesznek olyan lapos területek, ahol nagyobb terméseredményekre lehet számítani – fogalmazott Kiss Árpád. A kukoricánál tíz nappal ezelőtt megindult a silózás, de a roppantott gabona betakarítása is kezdetét vette. A szemes és csöves kukorica betakarítása még nem kezdődött el, és a felvásárlók is egyelőre a napraforgóra koncentrálnak.

Kiss Árpád elmondása szerint Szabadka környékén a szója nem tartozik a népszerű növények közé, de az olyan területeken, ahol jobb minőségű a talaj, Bajmok, Nagyfény és Csantavér környékén egyre több termelőnél kap helyet a vetésforgóban. Annak ellenére, hogy a gazdák nem számíthatnak jelentős terméseredményekre, a szója termelése kifizetődőnek tűnik. Az idén azonban nagy gondok lehetnek a szójában, mivel rövid gyökerei vannak, és ezért több csapadékot igényelne.