2024. április 20., szombat

Kifejezettebb az USA érdeklődése

Aleksandar Vučić: Kompromisszum nélkül Szerbia nem ismerheti el Koszovó államiságát

A fenntartható béke közös érdeke úgy a szerb, mint az albán nemzetnek, értékelte Aleksandar Vučić államfő a Ron Johnson és Christopher Murphy egyesült államokbeli szenátorokkal folytatott tárgyalást követően megtartott sajtótájékoztatón. A köztársasági elnök ma arról biztosította beszélgetőpartnereit, hogy Belgrád bármikor hajlandó folytatni Pristinával a párbeszédet, mivel értékelése szerint nem lenne szabad tovább elodázni a két nemzet kapcsolatainak a rendezését. Belgrád és Pristina megállapodásának a kompromisszumra kellene épülnie, emelte ki Vučić, mondván, hogy olyan megállapodásról van szó, amellyel mindkét fél vesztene, de egyben nyerne is.

Christopher Murphy, Aleksandar Vučić és Ron Johnson a közös sajtótájékoztatót követően (Fotó:Beta)

Christopher Murphy, Aleksandar Vučić és Ron Johnson a közös sajtótájékoztatót követően (Fotó:Beta)

– Szerbia továbbra is kitart amellett, hogy a védővám nem maradhat hatályban. Ha ennek eltörlése megtörténik, mielőbb folytatni kell a tárgyalásokat a kompromisszum körvonalazásának céljával. Azt is szeretném ismét leszögezni, hogy nem fogadhatunk el olyan megállapodást, amellyel csak a másik fél óhajai teljesülnek. A koszovói albánok megerősítést várnak eddigi lépéseikre. Ebből egy jottányit sem hajlandók engedni. Képtelenek elfogadni a tényt, hogy Szerbia nélkül Koszovó soha nem lesz konszolidált állam. Kompromisszumos megoldás nélkül Szerbia nem ismerheti el Koszovó államiságát. Belgrád a tárgyalás bármilyen formájára nyitott, mivel értékelése szerint a párbeszéd gyógyerővel bír – fogalmazott Vučić, majd köszönetet mondott a szenátoroknak, amiért fontosnak tartják a helyzet rendezését a térségben.

A szerb államfő elmondása szerint a találkozón nemcsak a koszovói kérdésről, hanem a Szerbia és az USA közötti bilaterális kapcsolatokról, továbbá a gazdasági együttműködésről is szó volt. A szenátorok elégedettséggel nyugtázták a gazdaság területén végrehajtott reformokat, míg a joguralom tekintetében a reformok további végrehajtásának hajlandóságára kérték, számolt be Vučić.

TRUMPOT IS MEGGYŐZNÉK

Murphy egyetért azzal kapcsolatban, hogy a koszovói kérdés megoldása kompromisszumot igényel. A helyzet megoldása csakis akkor lehetséges, ha mindkét fél hajlandó engedményeket tenni és veszteséget elkönyvelni, nyomatékosította a demokrata politikus, majd a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint reményét fejezte ki, hogy a parlamenti választásokat követően Pristina ismét a párbeszédre összpontosít.

Az USA támogatja Szerbiát és szorosabbra fonná vele kapcsolatait, fejtette ki Murphy, aki demokrata kollégájával, Johnsonnal, csütörtökön Pristinában tárgyalt a helyi illetékesekkel.

– Azzal az üzenettel érkeztünk, hogy az USA Kongresszusában a demokrata és a republikánus képviselők egyaránt Szerbia mellett állnak és támogatják a Szerbia és az USA közötti együttműködés elmélyítését. Remélem, hogy Donald Trump elnököt is sikerül meggyőznünk ennek indokoltságáról – fejtette ki Murphy, majd Szerbia európai uniós integrációjának témájára tért ki, mondván, hogy a Szerbia és az USA közötti gazdasági együttműködés elmélyítésének egyik kulcsa éppen Szerbia uniós csatlakozása.

BÉKÉT A CSALÁDOKNAK

A Belgrád és Pristina közötti majdani megállapodás tekintetében Ron Johnson Vučićhoz és Murphyhez hasonló álláspontot képvisel. Mint azt kifejtette: a felek közötti kapcsolatok rendezésének kulcsa a kompromisszum. Az USA baráti érzésekkel viseltetik Szerbia iránt, ezért minden tőle telhetőt megtesz a szerb és az albán nép közötti párbeszéd támogatásának tekintetében, nyomatékosította Johnson, mondván, hogy a majdani megállapodással valószínűleg egyik fél sem lesz maradéktalanul elégedett, ám azt követően mindkét nép számára új perspektívák nyílnak meg.

– Azért utaztam kollégámmal a térségbe, hogy az USA támogatásáról biztosítsam a szerb népet, továbbá Koszovó és a térség országainak népét. Azt szeretnénk, ha a térség népei sikeresek lennének. Értékelésünk szerint mindenki arra vágyik, hogy békében élhessen családjával. A Szerbia és a Koszovó közötti feszültségeket meg kell szüntetni, csak azt követően haladhatnak előre a felek és összpontosíthatnak a biztonság növelésére, továbbá a fejlődésre – fogalmazott Johnson.

A szenátorok később a nap folyamán a Szerbiai Képviselőház USA Baráti Tagozatának tagjaival találkozott.