2024. április 19., péntek

A ballonfáklyázástól a Piramis-koncertig

Sokszínű program várja az érdeklődőket a zentai városnapi ünnepségsorozat keretében

Ma este nyolc órakor a népkerti Tisza-parti töltésnél a XVI. Nemzetközi Hőlégballon-fesztivál és -verseny keretében rendezendő látványos Night Glow Show-val (ballonfáklyázással) és a tűzzsonglőrök bemutatójával kezdetét veszi a városnapi ünnepség Zentán.

A városnapi tűzijáték minden évben igazi ünnepi hangulatot ad a programsorozatnak (Herédi Krisztián felvétele)

A városnapi tűzijáték minden évben igazi ünnepi hangulatot ad a programsorozatnak (Herédi Krisztián felvétele)

A fáklyával megvilágított hőlégballonok magasba emelkedése mellett a jelenlévők tűzzsonglőr-bemutatót is megtekinthetnek, ami után DJ Saci és Vučko retró diszkójában táncolhatják át az éjszakát. A legkisebbek számára a függeszkedést pénteken este hat órától szervezik meg ugyanitt. A sportcsarnok előtti kisszínpadon a városnapi táncbemutató keretében Vanja Pelivanovićtyal zumbázhatnak majd az érdeklődők, este nyolc órától pedig az Eridanus zenekar utcabálján bulizhatnak a zentaiak. Úgyszintén pénteken este hét órától a zentai Városi Múzeumban megnyíló kiállításon a két világháború közötti Zenta elevenedik meg képeken és feljegyzéseken keresztül.

Szombat délelőtt a Népkertben lévő teniszpályán a zentai és a hódmezővásárhelyi teniszezők mérik össze tudásukat, tíz órától a Zentai Rendőrség Független Szakszervezetének tájfutóbajnokságán vehetnek részt a sportkedvelők.

Útlezárások Zentán

Az elkövetkező napokban a következő utcák/utak lesznek lezárva a Zenta-napi rendezvénysorozat miatt: a Halászcsárdára vezető közútnak a Városkörüli úttól a DTD szivattyútelepéig terjedő szakasza, illetve a Sport utca szeptember 5-én délután két órától szeptember 9-én reggel hat óráig. Szeptember 8-án este nyolc és tizenegy óra között úgyszintén le lesz zárva a forgalom elől a Fő térnek a Posta utcától a Stevan Sremac utcáig, a Vuk Karadžić utcának a Jovan Đorđević utcáig és a Hajós utcáig terjedő szakasza, a Hajós utca, a Tiszavirág sétánynak a Szép utcától a Dositej Obradović utcáig, illetve a Fő térnek a Népkert utcától a Jovan Đorđević utcáig terjedő szakasza.

Délután két órától a sportcsarnoknál lévő kisszínpad előtt megnyílik az édességek és kézműves csokoládékülönlegességek kiállítása, a színpadon pedig gyermekprogram veszi kezdetét. Délután négy órakor ugyanitt a községben tevékenykedő hagyományőrző csoportok mutatkoznak be, köztük a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ népzenei szakosztálya, a Tópart Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a kevi Móra István Művelődési Egyesület Bazsarózsa asszonykórusa és Jóbarátok tamburazenekara, a Pöndöly asszonykórus, a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a felsőhegyi Népdalbarátok Klubja vegyes kórusa, a Kék Pántlika énekcsoport és a Sarkantyú tamburazenekar. Este hat órától az Eszter-lánc mesezenekar koncertjén bulizhatnak a legkisebbek. A nagyszínpadnál este kilenc órától a bosnyák Hari Mata Hari zenekar koncertjén kapcsolódhatnak ki az ünneplők, amit az AS FM és Rastik városnapi bulija követ.

Szeptember 8-án, vasárnap délelőtt fél tíztől a Zentai Cukorbetegek Szervezetének nemzetközi sportnapját, illetve az Arcus Íjászegyesület nemzetközi 2D-örömíjászversenyét rendezik meg, délután három órától pedig a nagyszínpadon folytatódik a község területén tevékenykedő hagyományőrző csoportok bemutatója, amelyen ezúttal a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng gyermektánccsoportja, a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ népitánc-csoportja, a tornyosi Csiribiri és Szarkaláb néptánccsoport, a bogarasi Búzavirág asszonykórus és citerazenekar, a bogarasi Kis Piros Pipacsok gyermekcsoport tagjai lépnek fel. Délután négy órától a zentai Merkur-Midnight Táncklub hagyományos városnapi formációstánc-bemutatója következik. Fél öttől a nagyszínpadon a zentai Flamenco Táncklub látványos mazsorettkavalkádját tekintheti meg a nagyérdemű. A műsorban közreműködik a Zentai Fúvószenekar is. Ezután az M Dance Studio különleges gálaműsorát kísérheti figyelemmel a közönség, majd a legendás Piramis zenekar lép fel a város napja alkalmából, este tíz órától pedig a Tisza-parton a hagyományos tűzijátékban gyönyörködhetnek a zentaiak és a településre érkező vendégek.

Hétfőn este fél nyolctól a városháza dísztermében kóruszenei estet tartanak a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa, a petrőci Musica Viva vegyes kar és az Óbecsei Schola Cantorum énekkar fellépésével. Szeptember 10-én, kedden délután öt órától a Szent Mihály arkangyal templomban gyászmisét tartanak a zentai csata 322. évfordulója alkalmából, a Városi Hangversenyteremben pedig este fél hétkor leleplezik Aleksandar Šaca Vujić zentai születésű neves szerb zeneszerző, karmester és zongoraművész emléktábláját, ami után komolyzenei hangverseny lesz.

Szeptember 11-én délelőtt kilenc órától a zenepavilon előtt rendezik meg a Zentai Fúvószenekar hagyományos városnapi hangversenyét, ezt követi a városházán a községi képviselő-testület díszülése. Az ülés keretében átadják a község legrangosabb nyilvános elismeréseit is. Ugyanezen a napon délben a zentai csata Tisza-parti emlékhelyénél kerül sor az emlékharang megkongatására és az emlékhely megkoszorúzására, a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központban pedig este hét órától a hagyományos irodalmi találkozásokkal ér véget az idei városnapi rendezvénysorozat, amelynek programjaira a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Cukorbetegek miniolimpiája

Az idei évtől újabb rendezvénnyel bővül a városnapi programok eddig is igen széles palettája. Szeptember 8-án délelőtt ugyanis a zentai Arcus Íjászegyesület hagyományos nemzetközi örömíjászversenyével együtt a Zentai Cukorbetegek Egyesületének miniolimpiájára is sor kerül. Bata Teréz a találkozó kapcsán elmondta, hogy egyesületük hagyományos tevékenysége, a cukorbetegek világnapja alkalmából megszervezett vércukorszintmérés és egészségügyi tanácsadás mellett ezúttal egy olyan rendezvényt is tető alá szándékoznak hozni, amelyen az egyesületük tagjai egy kellemes, mozgással teli napot tölthetnek el a vidéki és a külföldi hasonló tevékenységet folytató szervezetek tagjaival. Így a városnapi miniolimpiára a hazai egyesületek mellett Szegedről és más magyarországi településekről is érkeznek majd résztvevők, akik dartsban, sakkban, „lapocskadobálásban”, valamint különféle ügyességi játékokban mérhetik majd össze ügyességüket, a Népi Technika pincéjében pedig céllövészet is lesz. A sporttalálkozóra Adáról, Törökkanizsáról, Zomborból, Tiszaszentmiklósról és Szegedről is érkeznek majd résztvevők. A sportolási lehetőségen kívül a zentai cukorbetegek által készített alkotásokat is kiállítják, amelyeket meg is lehet majd vásárolni. A rendezvény szeptember 8-án délelőtt fél tízkor veszi kezdetét.