2024. április 19., péntek

Cölöpökre épül a medence

Fremond Árpád a megvalósuló topolyai beruházásokról tartott sajtótájékoztatót

Egyidejűleg több helyen zajlanak jelenleg nagyberuházások Topolyán. Épül a stadion, mellette az egykori Vénusz szabadidőközpont helyén épülő fürdőkomplexum alapjait cölöpökkel erősítik meg. Az ipari parkban hamarosan két új üzemet is megnyitnak, és ugyanott az úthálózat bővítése is megkezdődhet. A hotel épületének tetőszerkezetét is hamarosan megépítik. A szennyvíztisztító kivitelezésére a tervek szerint szintén még az idén kiírják a közbeszerzési pályázatot.

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai községi szervezetének elnöke a sajtótájékoztatón (Tóth Péter felvétele)

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai községi szervezetének elnöke a sajtótájékoztatón (Tóth Péter felvétele)

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai községi szervezetének elnöke sajtótájékoztatón számolt be az aktuális topolyai fejlesztésekről. A VMSZ többség vezette önkormányzat Fremond szerint komoly munkát végez. Ez alkalommal jelentette be, hogy a szennyvíztisztító kiépítése még az idén megkezdődhet. Köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház és VMSZ elnökének, aki segítette Topolyát a támogatások elnyerése során, többször járt a városban is ez ügyben, és a hathatós közbenjárására indulhat el ez a fontos fejlesztés. A Komgrad Kommunális Közvállalat 100 millió dinárt tudott elkülöníteni a projekt megkezdésére, emellett a tartománytól első fázisban 190 millió dinárt, a második fázisban pedig 290 millió dinárt kap az önkormányzat.

Jövőbeni célként jelölte meg Fremond, hogy jobban fókuszálnak majd a környezetvédelemre, hiszen például a Krivaja folyó szennyezése gondot jelent nemcsak Topolyán, de a környező településeken, Bajsán, Kishegyesen, Bácsfeketehegyen is. A tervek szerint még ebben az évben kiírják a közbeszerzési pályázatot, hogy mielőbb megkezdődhessen a munka.

A fürdő alapjait cölöpökkel erősítik meg, háttérben az épülő stadion (Tóth Péter felvétele)

A fürdő alapjait cölöpökkel erősítik meg, háttérben az épülő stadion (Tóth Péter felvétele)

Fremond beszámolt az egyéb aktuális projektekről, sikeres közbeszerzésekről, beruházásokról is. Elmondta, hogy folytatódik a topolyai fürdő építése az egykori Vénusz szabadidőközpont helyén, valamint a város központjában levő hotel felújítása is. A fürdő építése kapcsán kiemelte, hogy sikeresen zárult a cölöpök elhelyezésére vonatkozó közbeszerzés, a munkálatok meg is kezdődtek. A közbeszerzés értéke 44 millió dinár, ezzel együtt 760 millió dinárt tesz ki a projekt megvalósítása.

A VMSZ községi szervezetének elnöke azt is elmondta, hogy még egy fontos közbeszerzés zárult le sikeresen a napokban. A hotel tetőszerkezetének kivitelezésére vonatkozik, és 13 millió dinár az értéke. Ez a hotel felújításának harmadik szakasza, és a tervek szerint a munkálatok napokon belül elkezdődnek. Azt is elmondta, hogy már folynak az egyeztetések a negyedik fázissal kapcsolatban, ugyanis még az év végéig szeretnék elkezdeni az épület belső munkálatait is. A teljes kivitelezéshez kb. 350 millió dinár kell, és anyaországi forrásokra is számítanak.

Fremond a sajtótájékoztatón egy további közbeszerzés befejezéséről is beszámolt. A topolyai ipari park úthálózatának kiépítése 7 millió dinárba került. Kiemelte, hogy folyamatosan dolgoznak az ipari park fejlesztésén, bővítésén, és még az idén átadják az új tejgyárat, valamint a Midmas transzformátorokat gyártó cég új részlegét. Az ipari park kínálta lehetőségek iránt vannak új érdeklődők is.

Fremond azt is elmondta, hogy a csatornahálózat bővítése is a prioritások között szerepel. Az önkormányzat 10 millió dinárt nyert a tartománytól, és saját eszközből még 15 millió dinárt tesz hozzá, így összességében 25 millió dinár értékű projektről van szó. A Tito marsall utcában és a Fő utcában esedékes ez a beruházás, és ha minden a tervek szerint halad, október végéig be is fejeződik. A szennyvízelvezető fő vonalát itt alakítják ki.