2024. április 18., csütörtök
SZABADKAI HISTÓRIÁK

Négy évig az első osztályban

Szeptembert az év hétfőjének is nevezik. Azt, hogy miért nevezik így, talán az iskolások érzik át legjobban, hiszen két hónapos nyári szünet után kénytelenek visszaülni a padsorokba. Persze városunk történetében nem volt mindig megszokott látvány az iskolába igyekvő diákok látványa.

Városunk iskolarendszere a kiegyezés korában siralmas képet mutatott, ennek okán pedig a szabadkaiak alapműveltsége is messze elmaradt a kor kívánalmaitól. Az akkori állapotokat nagyon jól érzékelteti Pálinkás József Szabadka népoktatása (1687–1918) című oktatástörténeti munkája.

„Hatvanezer főnyi lakosával Szabadka a kiegyezés korában Szeged után a legnépesebb alföldi város. Országos viszonylatban az 1870-es népszámlálás adatai alapján a harmadik helyre emelkedett. Népiskoláinak száma alapján azonban közel sem foglalt el ilyen előkelő helyet a korabeli városok között. Jóllehet iskoláink híre a XVIII. században túlnőtte a város és megye határait, 1870-ben az országházban mégis azt állapították meg, hogy Szabadka 56 000 lakosa közül 32 00 írástudatlan. Nem meglepő ez az állítás, ha figyelembe vesszük a város polgármesterének 1868-ban tett jelentését a népiskolák látogatottságáról. A város elemi iskoláit ebben az évben 2543 gyermek látogatta, holott egy korábbi összeírás már 14 061 tanköteles gyermeket tüntetett fel. Ezek szerint a tanköteles gyermekek 5,9%-a járt rendszeresen iskolába abban az évben, amikor meghozták a polgári társadalom iskolarendszerét megalapozó népoktatási törvényt” – olvashatjuk Pálinkás munkájában.

Eötvös József népoktatási törvénye törvényesítette a tankötelezettséget, és előírta minden 6–15 éves kor közötti gyermeknek a hatosztályú mindennapi elemi és a háromosztályú ismétlőiskola kötelező látogatását. A törvény életbelépése után megnövekedett a nebulók száma a szabadkai iskolákban. Ez azonban újabb problémák elé állította a városvezetést, amelyet az új század kezdetéig nem sikerült orvosolni. Erről így ír Pálinkás József:

„Századunk elejéig a városban és tanyavilágában nem volt elegendő iskolaépület. A tankötelezettséget, bármilyen enyhén kezelte is azt a város éppen az iskolai férőhely hiányából kifolyólag, a felettes hatóságok követelésére időről időre meg kellett szigorítani. Ez pedig azzal járt, hogy az iskolákba egyre több tanuló iratkozott be. Különösen az I. osztályokban növekedett a tanulók létszáma. Így egy-egy tanítóra 120–130 tanuló jutott. Ekkora létszámmal még a legügyesebb tanító sem tudta a kívánt eredményt elérni. Nem fejezhette be időben az előírt tananyagot, s így a rendszeresen iskolába járó gyermekeknek is két év kellett az I. osztály eredményes elvégzésére. A beteges vagy rendszertelenül iskolába járó gyermekek ennek következtében még a századforduló idején is négy évig is elüldögéltek az első osztályban. Emiatt, mire a II., III., esetleg a IV. osztályba eljutottak volna, nagy részüknél elmúlt a mindennapi iskolakötelezettség kora, anélkül, hogy az V. és VI. osztályról hallottak volna. Ugyanakkor a szülők sok esetben 8, 9 sőt 10 éves korukban íratták be gyermeküket az iskolába. A későn beiratkozott gyermekek semmiféleképpen sem jutottak az elemi iskola felsőbb osztályaiba, sok esetben még a másodikba sem.”

A fordulópont 1890-ben következett be, amikor nem kevesebb, mint öt iskolát – a Vörös Ökör, vagy ahogy akkoriban még nevezték: Központi iskola (ma Ivan Goran Kovačić), a Kakas (a hallássérültek iskolája), a rókusi (ma Ivan Milutinović), a Szt. György-i (ma Sonja Marinković) és a Galamb (ma Matko Vuković) – kezdtek el építeni a városban. A diákok az 1893/94-es tanévet már az új épületekben kezdhették meg. 1901-ig összesen tizenegy iskola épült hetvenkét tanteremmel, ezzel pedig a helyhiányt meg is oldották a városban.