2024. március 29., péntek
VERBÁSZ

Eredménnyel járt a feljelentés

Felszámolták a Kiskér melletti illegális szeméttelepet

A verbászi Ökológiai Mozgalom két alkalommal tett feljelentést a helyi községi felügyelőségnek és a szerb kormány megfelelő koordinációs bizottságánál, ebből kifolyólag a felügyelőség elrendelte, hogy a helyi Komunalac Közvállalat mielőbb számolja fel a Kiskér melletti illegális szeméttelepet, és tegye rendbe a környéket.

A felgyülemlett különböző eredetű szemét és állati tetemek közvetlenül is veszélyt jelentettek(Paraczky László felvétele)

A felgyülemlett különböző eredetű szemét és állati tetemek közvetlenül is veszélyt jelentettek(Paraczky László felvétele)

A ,,zöldek” elnöke, Ratko Ðurđevac ezzel kapcsolatban elmondta, a kucorai és ókéri polgárok kéréssel fordultak a mozgalomhoz, hogy próbálják közösen megoldani az évek óta fennálló problémát, azaz az illegális szeméttelepek felszámolását a két településen, de panaszuk kevés sikerrel járt.

− Ezt követően több alkalommal is a verbászi felügyelőséghez fordultunk, és tekintettel arra, hogy felkérésünkre az itteni illetékesek nem reagáltak, az Ökölógiai Mozgalom több levelet intézett a megfelelő köztársasági és tartományi szervekhez, melyekben kérte a probléma mielőbbi megoldását. Nem elegendő ugyanis, hogy a helyi kommunális vállalat néhány alkalommal a közeli árkokba túrja az illegálisan idehordott szemetet, hanem az előállt helyzetet tartósan meg kell oldani, ugyanis a felgyülemlett különböző eredetű szemét és állati tetemek közvetlenül is veszélyt jelentenek nemcsak a környezetre, hanem az itt élők egészségére is. Amennyiben pedig a polgárokat kötelezik a környezetvédelmi illeték fizetésére – márpedig kötelezik ‒, akkor az ilyen alapon befolyt pénzt célszerűen kell elkölteni – mutatott rá a mozgalom elnöke.

Hozzátette, ami az épülettörmeléket és az egyéb ilyen eredetű hulladékot illeti, több alkalommal is kezdeményezték az együttműködést a verbászi kommunális felügyelőséggel és a megfelelő községi szervekkel, hiszen így sokkal könnyebben tudnák szabályozni az ilyen eredetű hulladék tárolását. Kezdeményezésükre azonban nem kaptak semmilyen választ. Javasolták továbbá nyitott, nagy méretű konténerek kihelyezését a település különböző pontjaira, amelyeket meghatározott időben elszállítanának, de erre az ötletre sem válaszolt senki.

A verbászi ,,zöldek” minden alkalommal hangsúlyozták, készek az együttműködésre, készen állnak a terepen gyűjtött információk és tapasztalatok megosztására és közös megoldására, de legfőképpen a környezetszennyezés, illetve az illegális szeméttelepek létrejöttének megakadályozása érdekében történő erőfeszítések támogatására.

A hosszú ideig tartó levelezés és várakozás végül meghozta a várt eredményt, felszámolták az illegális szeméttelepet.