2024. március 29., péntek
US OPEN

New Yorkban új döntőst avatnak

Roger Federer nem tudta kihasználni a Novak Đoković sérülése jelentette váratlan alkalmat, hogy megszerezze pályafutása 21. nagy serlegét. A svájci veterán szerdán hajnalban a bolgár Grigor Dimitrov ellen bukott el a US Open negyeddöntőjében, ami azt is jelenti, hogy New Yorkban új döntőst avatnak, mert a svájciak rossz napján kiesett Stan Wawrinka is, azaz Dimitrov mellett az orosz Danyiil Medvegyev jutott a négy közé, így vasárnap az egyikük első ízben a serlegmeccs résztvevője lesz, vagy akár főszereplője is lehetne. A másik két elődöntőst az éjjel a NadalSchwartzman és a MonfilsBerrettini csata után kaptuk meg. Nadal hozta a papírformát (3:0), Berrettini pedig nagy csatában 3:2-re verte a franciát.

Újabb esélyes, ezúttal Federer búcsúzott (Fotó: Beta/AP)

Újabb esélyes, ezúttal Federer búcsúzott (Fotó: Beta/AP)

A ranglistán már 53 helyet javító Dimitrov, valamint Federer meccse fordulatokban gazdag volt. Az első játszmában egy break döntött Roger javára, a másodikban 5:3-nál Grigor elrontotta az adogatást, de azonnal még egyszer breakelt. A harmadik szettben Roger 2:3-ról nyert zsinórban négy játékot. A negyedikben 4:2-nél a bolgár hét breaklabdát mulasztott el, majd 5:3-nál ötöt mentett. A döntő játszma volt a legsimább, Grigor 4:0-ra elhúzott, és ekkor már nem adott esélyt a svájci veteránnak, aki New Yorkban legutóbb 2008-ban aratott diadalt.

A másik meccsen Danyiil Medvegyevet bal lábának sérülése sem tudta megállítani. Az új pontokkal az orosz feltört Dominic Thiem elé a ranglista 4. helyére, egyben biztosította helyét az évzáró mestertornán.

Dimitrov és Medvegyev kétszer játszottak, 2017-ben Queensben a bolgár nyert, másfél hónappal később Washingtonban az orosz visszavágott.

A nőknél Serena Williams és Elina Szvitolina lett az első két elődöntős. Az ukrán jó meccsen győzte le Konta Johannát, a kínai Csing Vang pedig olyan gyönge volt, hogy Serena mindössze 44 perc alatt nyert. Serena és Elina mérlege 4:1-re áll, az éjjel pedig az AndreescuMertens és a BencicVekić mérkőzés győztesei jutottak a négy közé.