2024. április 19., péntek

Értelmét veszíti a párbeszéd

A hatalmi-ellenzéki egyeztetésen az utóbbiak sorából egyre kevesebben vesznek részt

Tegnap tartották meg a Belgrádi Egyetem Politikatudományok Karán a hatalmi-ellenzéki párbeszéd negyedik fordulóját, amelyen a tíz nappal ezelőtt megtartott kerekasztal-beszélgetéshez hasonlóan a médiáról, a médiaszférában uralkodó állapotokról és a választási kampány finanszírozásáról volt szó. A Politikatudományok Karának közleménye szerint a kerekasztal-beszélgetés célja az volt, hogy a résztvevők még egyszer összegezzék a szóban forgó két területen tett, mindenki által elfogadott javaslatokat, amelyeket a következő parlamenti és helyi önkormányzati választásokig ideiglenes vagy állandó intézkedésként alkalmaznának.

A Beta hírügynökség tudósítása szerint az ellenzék részéről megjelent Petar Miletić (Szabad Polgárok Mozgalma), Zoran Živković (Új Párt), Čedomir Jovanović (Liberális Demokrata Párt) és Vladimir Đurić (Modern Szerbia Pártja). A Vajdasági Szociáldemokrata Liga is képviseltette magát a rendezvényen. A Szerb Haladó Pártot Aleksandar Martinović, Vladimir Đukanović és Veroljub Arsić képviselte, a Szerbiai Szocialista Pártot és az Egységes Szerbiát pedig Đorđe Milićević, valamint Života Starčević. A civil szférát a CeSID, a CRTA, a Transzparens Szerbia és a Nyílt Társadalomért Alapítvány képviselte.

Zoran Živković nem sokkal az egyeztetés kezdete után távozott, mert mint azt az N1 tv tudósítója megállapította, semmi értelme a tárgyalásnak, nem sikerült eredményeket elérni. Mint hozzátette, egyetért a hatalommal annak kapcsán, hogy a választások tekintetében felmerülő kérdések közül a választói névjegyzék a legkevésbé fontos. Ennél sokkal meghatározóbb a médiaszféra, illetve az ellenzék  médiumokban való szereplési lehetőségének kérdése, valamint a kampány finanszírozása – fejtette ki Živković, majd felszólította a szerb államfőt és kormányfőt, hogy kérjék fel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szerbiai küldöttségét a választási folyamatok felügyelésére, szeptember 10-étől kezdve egészen a választások napjáig.

Az előzetes bejelentésekkel összhangban a kerekasztal-beszélgetésen nem vettek részt a Szövetség Szerbiáért pártkoalíciót alkotó politikai csoportosulások képviselői, sem a Szerbiai Demokrata Párt tagjai. A Szövetség Szerbiáért elnöksége már korábban döntött a párbeszédből való kivonulásról. A pártszövetség közölte, hogy esetleg akkor vesz részt a párbeszédben, ha azt a médiumok jelenlétébe, valamint nem a Chatham House szabályokkal összhangban tartják meg – közölte Marinika Tepić, a Dragan Đilas vezette Szabadság és Igazságosság Pártjának alelnöke a Szabad Európa Rádió összeállítása szerint, hozzátéve, hogy mivel ebben a tekintetben semmi sem változott, a pártszövetség nem vesz részt a dialógusban.

A Szerbiai Demokrata Párt kezdettől fogva ellenezte a párbeszédnek ezen, az intézményes kereteken kívül zajló formáját, ám tekintettel a témák fontosságára, az eddig megtartott kerekasztal-beszélgetéseken részt vett – nyilatkozta Uroš Piper médiakoordinátor, hozzátéve, hogy most azért gondolta meg magát a párt a részvétellel kapcsolatban, mert úgy értékeli, hogy értelmét veszítette a párbeszéd. Semmi nem utal arra, hogy a párbeszéd révén az ellenzék számára jobb választási feltételek teremtődnek – nyomatékosította Piper.

A Szabad Polgárok Mozgalma részt vett a kerekasztal-beszélgetésen, noha korábban a párt elnöksége és politikai tanácsa megállapította, hogy pillanatnyilag nem megfelelőek a választási feltételek. Esetleg akkor válnának megfelelőbbé, ha az Európai Unió magára vállalná a mediátor szerepét, és autoritásával szavatolná a független szervek ajánlásainak alkalmazását – állapították meg a Szabad Polgárok Mozgalmának szervei. Utóbbi politikai szervezethez intézett közleményt az Elég volt! mozgalom, amelyben arra szólította fel, hogy ne vegyen részt a kerekasztal-beszélgetésen, mivel azáltal Aleksandar Vučić malmára hajtaná vizet, ezzel egyidejűleg pedig bojkottálná a többi ellenzéki tömörülést. Sajnálatos, hogy a Szabad Polgárok Mozgalma részt vesz a párbeszédben, hiszen azzal legitimitást ad a Nyílt Társadalomért Alapítvány Soros Györgynek a szerb kormányhoz közel álló civil szervezete rendezte színjátéknak – fogalmazott közleményében az Elég volt! mozgalom.