2024. április 25., csütörtök

Élénkülő vállalati hitelfelvétel

A gazdaságba irányuló kölcsönöknek több mint a 60 százalékát a mikro-, kis- és középvállalkozások igényelték

Mintegy 25,2 milliárd dinárra rúgnak az idei év második negyedében a Szerbia vezető bankjai által nyújtott vállalati kölcsönök. A tevékenységeket illetően a legnagyobb hitelekhez a közlekedési, az ingatlan- és az építőipari vállalkozások jutottak. Ezek a cégek fektetnek legtöbbet forgótőkébe és új beruházásokba – tette közzé a hitelintézeti tevékenységek trendjeiről szóló legújabb felmérésében a Szerb Nemzeti Bank.

A második negyedévben a gazdasági szektornak újonnan jóváhagyott hitelek összege 26,2 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Ennek alapján megállapítható, hogy az új hitelek több mint a 60 százalékát a mikro-, kis- és középvállalkozások igényelték.

Ezek a fejlemények összhangban vannak a bankok hitelintézeti becsléseivel, amelyek szerint a hitelek iránti kereslet erőteljesen növekszik a gazdasági szektoron belül, elsősorban a kis- és középvállalatok felől – tette közzé a Szerb Nemzeti Bank.

Az Európai Beruházási Bank által készített felmérés alapján kiderült, hogy Szerbiában egyre több a vállalati hitelek iránti kereslet, meghaladja a regionális átlagot. Az újonnan jóváhagyott hitelek közül leginkább a forgótőkét vették igénybe a mikro-, kis-, és középvállalatok, befektetési hiteleket pedig főként a nagyvállalatok igényeltek.

Május óta a befektetési hitelek váltak a legjelentősebb hitelkategóriává a vállalatok körében, a magas realizációnak köszönhetően, ami régóta pozitív tendenciákat mutat. Júniusban 41,9 százalékban volt jelen a hitelek sorában a befektetési kölcsön – mutat rá a jelentés.

Az általános hitelezési tendenciákat figyelembe véve a hitelezési ágazat aktivitása továbbra is viszonylag magas növekedést mutat, júniusban 9,4 százalékot tett ki. Hasonló mértékben, az egy évvel ezelőttihez képest 8,9 és 9,7 százalékkal, növekedtek júniusban a vállalati és a lakossági hitelek.

– A hitelezés növekedését a gazdasági tevékenység növekedése és a pozitív munkaerőpiaci tendenciák támogatják – tette közzé a Szerb Nemzeti Bank, hozzátéve, hogy mindehhez hozzájárulnak a magánszektor finanszírozásának kedvező feltételei is. Mindeközben a lakossági hitelek kamatlábai júniusban újabb minimumra estek.

A központi bank jelentése szerint a finanszírozási feltételek kedvezőek maradtak a korábbi monetáris politika enyhülése révén. A nemzetközi piacon továbbra is alacsonyak kamatlábak, a bankok közötti verseny pedig fokozódik.

Ugyanakkor a bankok 2019-ben folytatták problémamegoldó tevékenységeiket, és ha a számításokból levonjuk a hitelek leírásának és eladásának hatásait, akkor a hitelezési tevékenység növekedése még inkább kifejezettebb, amit a teljes hitelek 10,5 százalékos júniusi növekedése mutat. Ennek 10,6 százalékát gazdasági kölcsönök, 10,2 százalékát pedig lakossági hitelek tették ki – hozta nyilvánosságra a központi bank.