2024. március 28., csütörtök

Száguld az ezüst, de az arany sem panaszkodhat

Az arany árfolyama 6 éve nem látott szintekre szökött, miután augusztusban az Egyesült Államok feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe 2016 óta nem tapasztalt alacsony értékre esett. Az ezüst árfolyama azonban óriásit száguldott az elmúlt napokban.

Sok faktor segítette az arany árfolyamát új magasságokba röpíteni, többek között a folyamatos kereskedelmi háborús feszültségek, a levegőben lógó megállapodás nélküli Brexit, és mindezek következtében a globális lassulástól való félelem. Ilyen környezetben jól szoktak teljesíteni a menekülőeszközök, mint az arany vagy az ezüst.

Az ISM által készített feldolgozóipari beszerzési menedzserindex a júliusi 51,2%-ról 49,1%-ra esett. Harmincöt hónapja nem csökkent 50% alá a mutató értéke, s ez zsugorodó feldolgozópiaci aktivitást vetít előre. A gyenge érték további kamatvágásra késztetheti a Fedet, piaci spekulációk szerint. Ha tovább csökkenne az arany tartásának alternatívaköltsége, az további pozitív hatással lenne az árfolyamra.
Augusztus folyamán, Trump megválasztása óta, rekordot döntött a magánbefektetők aranyvásárlása. Ráadásul annak ellenére szerepel ilyen jól a sárga nemesfém, hogy a dollár relatíve igen erős az utóbbi napokban.

Az ezüst árfolyamában hatalmas ralli bontakozott ki az elmúlt napokban, tegnap csaknem 5%-kal került feljebb a jegyzés.