2024. április 23., kedd

Az idén ötezer dináros egyszeri juttatás, jövőre nyugdíjemelés

Decemberben az átlagbér átlépi az 500 eurós küszöböt

Az év végéig minden nyugdíjasnak 5000 dináros egyszeri segélyt utalnak ki, nyugdíjemelésre viszont csak 2020. január 1-jétől számíthatnak. A svájci modellel összhangban fogjuk megállapítani, hogy mennyivel növelhető a legidősebbek ellátmánya – közölte tegnap Siniša Mali pénzügyminiszter.

Az RTS híradójában arról is beszélt, hogy mire számíthatnak a közalkalmazottak.

– Az év végéig béremelés várható a közszférában. Meg kell még vizsgálnunk a költségvetést, és nagyjából tíz napon belül, vagyis szeptember derekára tudni fogjuk, mekkora lehet az emelés – mondta, hozzátéve, hogy számos külső gazdasági kihívás hathat a hazai növekedés ütemére.

– A 2014-ben bevezetett gazdasági reformok eredményeképpen növelhetjük most a nyugdíjakat és a fizetéseket, hogy mielőbb javuljon az életszínvonal. A hamarosan várható fizetésemelés után az átlagbér decemberben meghaladja majd az 500 eurót. Néhány évvel ezelőtt tehát 320 euróval kezdtük, és lassan, de biztosan javítjuk a lakosság életszínvonalát anélkül, hogy veszélybe sodornánk a makrogazdasági stabilitást – magyarázta Mali.

A tekitélyes Financial Times nemzetközi üzleti szaklap legújabb számában azt közölte, hogy tavaly Szerbia majdnem 12-szer annyi külföldi beruházót vonzott ide, mint a hozzá hasonló erősségű gazdaságok.

– Három hét leforgása alatt ez már a második kitűnő hír. Először a tavalyi, közvetlen külföldi beruházások száma (107) alapján kiáltottak ki bennünket rekordernek, két nappal ezelőtt pedig a beruházások értéke szerint is. A kínaiak nagybecskereki gyára a vezető üzem – mondta a miniszter. Biztatónak tartja, hogy az idén hat hónap alatt a közvetlen külföldi beruházások értéke elérte az 1,9 milliárd eurót, ami 31,1 százalékkal több, mint amennyit tavaly jegyeztek az első félévben.