2024. április 24., szerda

Tanszercsomag 54 elsősnek

A Magyar Nemzeti Tanács Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a támogatásával, valamint a Bethlen Gábor Alap közreműködésével Temerinben is tanszercsomagot adományozott a magyar nyelven tanuló elsős kisdiákoknak.

Az elsősök feszült figyelemmel várják a tanszercsomagok kiosztását (Góbor Béla felvétele)

Az elsősök feszült figyelemmel várják a tanszercsomagok kiosztását (Góbor Béla felvétele)

A csomagok átadása hétfőn az esti órákban a Kókai Imre iskola telepi részlegében történt, mivel a központi épület felújítás alatt van, és oda most nem járnak diákok. A gyermekeket és szüleiket elsőként Sziveri Béla, az iskola igazgatója köszöntötte, majd Ternovácz István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja szólt az egybegyűltekhez, és kiosztotta a tanszercsomagokat.

Ternovácz elmondta, hogy nagy nap az első nap az iskolában az elsősök életében, akárcsak a szüleikében is. Eddig is az óvodában sok mindent megtanultak a gyerekek, de most már számon is kérik a tudásukat. Elindulnak egy új úton, és ezt kívánja segíteni a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Tanács. Lassan már 10 éve lesz, hogy gazdag tanszercsomagot adományoz a gyerekeknek, amellyel megkönnyíti szüleik kiadásait. Tartalmilag is igen tetszetős a csomag, tolltartót, vízi festéket és mindenféle tanszert tartalmaz, mindezt szakemberek válogattak össze.

Az elsősöknek az anyaországi támogatások valamikor februárban kezdődtek meg egy Mátyás királyról szóló emlékkönyvel, utána következett az iskolatáskák átadása, most pedig a tanszereket kapják meg a gyerekek. Aztán, ahogy haladnak a tanulmányok útján, számíthatnak ösztöndíjra, különféle juttatásokra, amilyenek az elmúlt években is voltak. A Magyar Nemzeti Tanács, azaz a magyar nemzeti önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyarság megmaradjon Vajdaságban. Sajnos a számunk egyre fogy, az idén mintegy 1360 elsős van, néhány évvel ezelőtt még 1500 volt.

Sziveri igazgató az elmondottakhoz hozzáfűzte, hogy 53 első osztályos gyerek iratkozott be az iskolába, de kettő jött Óbecséről, egy elsős és egy harmadikos, úgyhogy most 54 első osztályos gyerek van a három osztályban. Egy osztály a Telepen, ahol 14-en vannak, és két osztály a központi épületben, negyven tanulóval.

Az iskola központi épülete felújítás alatt van, 200 nap alatt kellene befejezni, de mivel sok a nem betervezett tennivaló, ía második félév kezdete helyett, valószínűleg húsvétra fejezik majd be a munkálatokat. Ám nemcsak a Magyar Kormány és az MNT támogatja az első osztályba indulókat, hanem a temerini önkormányzat is. Most történik meg először az, hogy a teljes tankönyvcsomagot az önkormányzat biztosítja minden elsősnek. A magyarországi ökumenikus segélyszervezet pedig a rászoruló diákoknak, a második osztálytól a nyolcadikig szintén tanszercsomagot ajándékoz, amely hamarosan kiosztásra kerül.