2024. március 28., csütörtök

Szobrot kap Sztantics György

A szabadkai gyaloglóatléta szerezte a város első világbajnoki címét

Szombaton 17 órakor leplezik le Sztantics György (Đuro Stantić 1878–1918), egykori világbajnok gyalogló szobrát Szabadkán. A szoborállítás kezdeményezője és szervezője Nada Kozarić, Sztantics György leszármazottja. De vajon ki is volt Sztantics György, és milyen teljesítmény áll mögötte? Ennek a kérdésnek jártunk utána.

Sztantics György életéről Vujković Lajos, a helyi sporttörténelem amatőr kutatója osztott meg részleteket lapunk számára, aki szintén egyik szervezője a szoborállításnak. Az amatőr sporttörténész elmondta, hogy Sztantics György sportpályafutása alatt ötvenöt versenyen vett részt és szinte mindegyiket megnyerte.

A világbajnok szobrának talapzata, a szobor csütörtökön kerül a helyére (Fotó: Patyi Szilárd)

A világbajnok szobrának talapzata, a szobor csütörtökön kerül a helyére (Fotó: Patyi Szilárd)

– Sztantics György Szabadka első világbajnoka. Ezt a címét 1901-ben Berlinben szerezte 75 kilométeres gyaloglásban. 1906-ban, az első olimpiai játékok tízéves évfordulóján, megtartották az athéni pánhellén játékokat, amelyen szintén részt vett. Ezek nem hivatalos olimpiai játékok voltak, ezért nem került fel az emléktáblája a sugárúton lévő szabadkai olimpikonok emlékművére. Sztantics György ezen nem hivatalos olimpiai játékokon első helyezést ért el 3000 méteres gyaloglásban, és serleggel tért haza, amelyet személyesen a görög trónörökös, Konstantin nyújtott át neki. Véleményem szerint ő ugyanakkora sportembere a városnak, mint Vermes Lajos és Szárits János. Ne értsenek félre, nem áll szándékomban a másik két nagy sportoló érdemeit kisebbíteni, csak arra szeretnék rávilágítani, hogy Sztantics György ugyanúgy megérdemli a szobrot, hiszen sportolóként ő is Szabadkát képviselte. Nagyon szerettük volna, ha erre a szoborállításra a nagy sportoló halálának századik évfordulóján kerül sor, sajnos ez végül nem sikerült. Sztantics György 1918-ban halt meg. Eredetileg tisztviselőként dolgozott a városházán. Egy nap bement a munkahelyére, hirtelen rosszul lett és elhunyt – mesélte Vujković Lajos.

Sztantics György rendkívüli sportpályafutása igen érdekesen indult.

– Az 1890-es években Sztantics György megjelent a Vermes Lajos által szervezett palicsi olimpiai játékokon, ingben, bő nadrágban, csizmában, és azzal állt elő, hogy ő is részt akar venni a versenyeken. A sportolók kinevették, de ő felállt a versenypályára, méghozzá a külső pályára. Jól tudjuk, hogy a külső pályán sokkal többet kell futnia a versenyzőnek, mint a belső pályán. Sztantics György azonban a külső pályán, csizmában gyaloglásban mindenkit legyőzött. Ekkor fedezte őt fel Matković Nikola, városunk első okleveles sporttanára, és elkezdte edzeni. 1901-ben pedig már világbajnoki címet szerzett – mondta az amatőr sporttörténész.

Vujković Lajos hozzátette, hogy azokat, akik a gyaloglóversenyeken utol tudták érni Sztantics Györgyöt, mind kizárták, ugyanis az ellenfelek csak úgy tudták megelőzni a rendkívül gyors versenyzőt, hogy a gyaloglás minden szabályát felrúgták, és futásnak eredtek. Így történt az 1906-os versenyen is, ahol hatan is Sztantics György előtt értek be a célba, de mindannyian szabálytalanul tették ezt meg, így kizárás lett a sorsuk, s végül a szabadkai versenyző vehette át a serleget.

Egy ilyen egyéniség valóban megérdemel egy szobrot, de hosszú időnek kellett eltelnie, mire ez bekövetkezett. Erről már Nada Kozarić, a sportoló oldalági leszármazottja mesélt lapunknak.

– Sztantics György lánytestvérének az ükunokája vagyok. Abban a házban is lakom, ahol annak idején a nagy sportoló lakott. Nem nősült meg, és sajnos fiatalon, negyvenévesen halt meg. Körülbelül tíz éve próbálkozom elérni azt, hogy szobrot állítsak Sztantics Györgynek. Az előző év szeptemberében sikerült előrehaladást elérnem az ügyben. Mondanom sem kell, több papírt kellett beszerezni, mint amikor az ember a házat legalizálja. Még a kulturális minisztériumhoz is kérvényt kellett küldeni a szoborállítás ügyében, szerencsére ebben sokat segített nekem dr. Ladóczki Gyula, a vkt titkára, aki korábban maga is sportoló volt. Végül a minisztérium négy hónap után hozta meg a döntést. A szobor csütörtökön 8 óra után kerül a helyére, a felavatásra pedig szombaton 17 órakor kerül sor. Maga az alkotás Franjo Mačković palicsi szobrászművész alkotása. Az ő munkája többek között a szabadkai Mátyás király szobor is – mondta Nada Kozarić.

A világbajnok szobra valamikori szülőháza, a Belgrádi út 24. közelében áll majd.

Nyitókép: A világbajnok szobrának talapzata, a szobor csütörtökön kerül a helyére (Fotó: Patyi Szilárd)