2024. március 29., péntek

Minden önkéntes véradó hős

Az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Szerb Egyesületeinek Szövetsége és a Vöröskereszt szabadkai szervezete a Hagyományőrző Napok keretében szerdán önkéntes véradást szervezett. A Vöröskereszt szabadkai székházában lebonyolított véradást a Szabadkai Közkórház vértartalékainak gyarapítása céljából szervezték meg.

Nevena Lukić, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének projektasszisztense elmondta, hogy szervezetüknél jelenleg mintegy 2000 regisztrált önkéntes véradó van.

A szabadkaiak a leghumánusabb véradók közé tartoznak (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkaiak a leghumánusabb véradók közé tartoznak (Fotó: Gergely Árpád)

– Az akció többrétű jelentőséggel bír. Nyáron a vérkészlet általában minimális mennyiségben van, és fontosnak tartjuk, hogy megfelelő mennyiségben legyen tartalékban. Úgy döntöttünk, közös erővel szervezünk akciót, a lakosokat pedig véradásra buzdítjuk. Országunkban a szabadkai lakosok nagymértékű humánusságukról ismertek, sokan értik ennek a jó cselekedetnek a jelentőségét, emiatt nagy számban jönnek el, ha alkalom teremtődik rá. Ha a statisztikai adatokat nézzük, Szabadka polgárai mindig a lista élén állnak. Mi ennek természetesen nagyon örülünk, mert vérre mindig szükség van. Számunkra minden önkéntes véradó hős. Szervezetünk gyakran szervez véradási akciót, különösen az oktatási időszakban. Júliusban és augusztusban nem rendezünk, de egy évben átlagosan 40 alkalommal tartjuk meg az akciót a helyi közösségekben és a középiskolákban. A véradás fontosságát már a fiatalabb generációnak, a fiatal felnőtteknek is hangsúlyozzuk, mert amennyiben egészségesek, szeretnénk szokást kialakítani náluk. A jótékony fiatalok a későbbiekben már családostul jönnek hozzánk és gyermekeiket is a példakövetésre buzdítják – nyilatkozta Nevena Lukić.

Tatjana Mandić, a Hagyományörző Napok egyik szervezője elmondta, hogy rendezvényükre sok szabadkai lakos látogat el, emiatt néhány éve arra a döntésre jutottak, hogy többnapos rendezvényükkel csatlakoznak a véradási akcióhoz.

– Rendezvényünkkel arra buzdítjuk a lakosokat, hogy önkéntesen segítsenek rászoruló polgártársaikon. Minden évben azon vagyunk, hogy minél több embert ösztönözzünk véradásra. Meglehet, hogy valaki magától is szívesen eljönne, de a sok munka és kötelezettség miatt elfelejti, ez az alkalom pedig kiváló arra, hogy emlékeztessük őket erre a jótékony cselekedetre – emelte ki a szervező.

A férfiak három, a nők négyhavonta adhatnak életmentő vért, abban az esetben, ha nagykorúak, de még nem töltötték be 65. életévüket, egészségesek, jó a vérnyomásuk, nincs krónikus betegségük, illetve ha a közelmúltban nem műtötték őket, nem tetettek tesztékszert vagy tetoválást.

A szerdai véradásra 18 potenciális vérdonor ment el, közülük 14-en adtak vért, négy személyt pedig egészségügyi okokból vissza kellett utasítaniuk az egészségügyi dolgozóknak. Az akció keretében 14 egység, azaz 6300 milliliter vér gyűlt össze.