2024. április 25., csütörtök

Varrótanfolyam kezdődik Óbecsén

Az olasz beruházó varrónők jelentkezését is várja az ipari övezetben épülő gyárba

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat óbecsei fiókintézete ingyenes varrótanfolyamot indít Óbecsén. A képzésen azok vehetnek részt, akik legalább az általános iskolát elvégezték, de nincs szabászati és varrási előtudásuk. A vidékről érkezőknek teljes egészében megtérítik az utazási költségeit.

A képzés keretében a résztvevők többek között megismerkednek a textilfajtákkal, a méretekkel, a gépekkel és azok karbantartásával, megtanulnak cipzárt bevarrni, sliccet, bélést varrni, steppelni, endlizni, méretet venni, szoknyát, nadrágot, inget, ruhát, zakót varrni, és megismerkednek a munkavédelmi előírásokkal is. A jelentkezési határidő szeptember 6-a, bővebb információkért az óbecsei Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálathoz kell fordulni.

A képzést egy óbecsei beruházás tette szükségessé: az olasz Norman Group júniusban kezdte meg alsóneműt és sportruházatot gyártó üzemének az építését az óbecsei ipari övezetben, de a tervek szerint a gyárban textilszövő és -festő részleg is lesz. Tallós Boglárka, az I-Novi Tekstili Kft. humánerőforrás-igazgatója elmondta: a gyár első részlegének befejezése és megnyitása év végére tolódott ki a nagymértékű nyár eleji esőzések miatt, a gyárnak és környezetének teljes befejezése pedig jövő év júniusára várható. A munkaerő toborzása még javában folyik, műszaki és termelési igazgatónak hirdetnek állást, de varrónőket is keresnek, ezért érdemes ellátogatni a vállalat honlapjára (www.i-novitekstili.rs/konkursi). 

Mauro Gorgaini, a Norman Group tulajdonosa tavaly, a szerződés aláírásakor elmondta: az óbecsei beruházással a nagy márkáknak is dolgozó textilgyár 50 százalékkal tudja majd bővíteni a kapacitását, és Óbecsén innovatív technológiával, új gépekkel folyik majd a termelés. Az üzemnek nagyjából 270 alkalmazottja lesz, közülük 250-en – zömében nők – dolgoznak majd a termelésben. A zöldmezős beruházás értéke 6,5 millió euró.