2024. április 24., szerda

A hagyományos értékekre fókuszálva

Bartók Bélára emlékeztek a horgosi Órás villában

A 138 évvel ezelőtt született Bartók Béla, a neves magyar zeneszerző, tanár, népdalgyűjtő és zenetudós előtt tisztelegtek a hétvégén a horgosi Brauswetter-, közismertebb nevén Órás villa udvarán.

A megemlékezésen a csókai Rákóczi férfikórus is fellépett (Puskás Károly felvétele)

A megemlékezésen a csókai Rákóczi férfikórus is fellépett (Puskás Károly felvétele)

Az Órás Villa Polgári Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében megtartott összejövetelen elsőként Halász György, a horgosi egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Nyilas Leonov Anita, a magyarkanizsai községi tanács művelődéssel és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja ünnepi beszédében kiemelte, hogy a 113 évvel ezelőtt tíz napot az Órás villában eltöltő és ez idő alatt a térségben népdalokat gyűjtő Bartók munkássága korszakalkotó jelentőségű az egyetemes kultúra szempontjából, majd hozzátette, munkássága a horgosiak és a vajdasági magyarság számára különösen jelentős, mert 1906 augusztusában az Órás villában lakó Baranyai család vendégeként népdalokat gyűjtött Horgoson.

– Barátjával, Balázs Bélával járták a települést, és keresték a jó hangú asszonyokat, ahogyan ő nevezte őket, nagymamákat. Az idősebb generáció mellett fiatal asszonyokat, napszámosokat, zselléreket is megszólított, megénekeltetett – ecsetelte Nyilas Leonov Anita, hozzáfűzve, a tíznapos gyűjtőmunka eredménye 25 lejegyzett népdal lett, amelyeket Bartók meg is jelentetett A magyar népdal című művében, a gyűjtött népdalok mai változatai még ma is felcsendülnek Horgoson, tartományunkban és az anyaországban.

– Bartók Béla kutatásaiban, gyűjtéseiben a hagyományos értékekre fókuszált, lejegyezte és megőrizte a magyar népdalkincset, és munkája felbecsülhetetlen értékű, hiszen az első világháborút követő időszak megtépázta, szétszaggatta a magyarságot, vele együtt kulturális örökségünk is irdalttá vált, és így, változataiban élve, a népdalt és a hagyományainkat megbecsülve, ránk is munka vár: a megőrzés és a továbbadás feladata – emelte ki a községi tanács művelődéssel és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja, aki a beszéde végén azt is hangsúlyozta, hogy Horgos egy olyan közösség, ahol él a néphagyomány, a néptánc és a népzene, köszönhetően a helyi szervezőknek, a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesületnek, a pedagógusoknak, a művelődésszervezőknek és a hagyományőrzőknek.

Az összejövetelen jelen volt többek között Szaniszló Matildnak, annak az akkor 18 éves leánynak az unokája is, akinek az énekére 1906-ban Bartók külön felfigyelt. Szaniszló Püspök Matild a jelenlévőknek elmesélte, hogy nagymamája egykoron az Órás villában dolgozott, és az ott tartózkodó Bartók Béla meghallotta a szép hangját, ahogyan énekelt.

– Egyebek között a Látod, édesanyám című dalt is elénekelte, amit Bartók talán még nem ismert, ezért fel is jegyezte – mesélte Matild, aki hozzátette, Bartók Béla és társai a nagymamájának felajánlották, hogy fedeznék a költségeit, hogy Budapesten tanuljon tovább, ám a szülei abban az időben azt mondták, nem lesz a lányukból komédiás, ezért a továbbtanulásból semmi sem lett.

– A nagymamám meg csak énekelt, egészen addig, amíg meg nem halt az első fia. Édesapám mesélte, hogy miután meghalt a fia, a nagymama soha többé nem énekelt – mondta az idős hölgy.

A jelenlévők az emlékezés virágait is elhelyezték az Órás villa falán lévő emléktáblára, majd az alkalmi művelődési műsorban fellépett Mihók Attila citerás, Miklenovics Aranka versmondó, Tillinkó Luca horgosi népdalénekes, Torok Orsolya énekes-citerás, a csókai Rákóczi férfikórus és a Szegedi Ökumenikus Kórus is.