2024. április 25., csütörtök

Csökkent a méztermelés

Jövőre növelik a méhészek állami támogatását

A kedvezőtlen időjárási körülmények és a felelőtlen vegyszerhasználat miatt – ami tömeges méhpusztulást idéz elő – nagyban csökkent a méztermelés az országban. Vidékenként eltérő a visszaesés, 30 és 80 százalék közötti, és ez a folyamat már négy éve tart.

Radoljub Živadinović, a Szerbiai Méhészszervezetek Szövetségének elnöke a Novostinak elmondta, hogy a napraforgótáblákra illegálisan kiszórt, Szerbiában és az Európai Unióban is betiltott rovarirtó szerek legalább akkora gondot jelentenek, mint az időjárási viszontagságok. Az idén a legtöbb méh éppen a napraforgótáblákon pusztult el. Az állam növeli ugyan a növényegészségügyi felügyelők számát, ez azonban nem oldja meg a problémát, szükséges a termelők képzése, felvilágosítása is. Živadinović közölte azt is, hogy a múlt héten a méhészszövetség abban állapodott meg az illetékesekkel, hogy jövőre 720-ról 800 dinárra emeli a kaptáronkénti állami támogatást.

Az ország egyik legnagyobb méztermelő vidéke Požarevac környéke, és az ottani méhészek is azt mondják, hogy csökkentek a hozamok. Branko Pavlović, aki 30 éve méhészkedik, és 200 kaptára van, főleg az időjárásra panaszkodott: „Májusban állandóan esett, alig lehetett mézet gyűjteni az akácosokban, nagyon kevés lett belőle. Utána aszályos időszak következett, felgyorsult a vegetáció, és mindez stresszes hatással van a növényzetre.”