2024. április 25., csütörtök

Már a gazdagok is félnek: halmozzák a készpénzt

Vagyonuk egyre nagyobb arányában kezdik halmozni a készpénzt a gazdagok, vannak olyan vagyonkezelő bankok, amelyekben a gazdag ügyfelek pénzének csaknem a harmada hever parlagon – írja a Financial Times.

A legalább egymillió dollárral bíró vagyonos emberek elkezdték halmozni a készpénzt, mégpedig nem is kis ütemben, mindez azonban több okból nem tetszik a vagyonkezelőknek. A Capgemini jelentése szerint a dollármilliomosok vagyonuknak majd a 28%-át tartották készpénzben 2019 első felében, egy évvel ezelőtt ez az arány alig több mint 27%-ot tett ki.
Hasonló trendeket lehet megfigyelni a UBS-nél is, a világ legnagyobb vagyonkezelőjénél a gazdag ügyfelek által tartott készpénz aránya jelenleg 26%-on áll, ami egy százalékpontos emelkedés az év eleji szintről. A Credit Suisse-nél ez az arány júliusban 29%-ot tett ki.
A vagyonkezelők szerint a globális gazdasági bizonytalanságok és a részvények korántsem derűs kilátásai vannak az okok között, amiért a vagyonos ügyfelek vagyonuk egy jelentős részét inkább készpénzben tartják.
A vagyonkezelők ezeknek a trendeknek az üzleti okok mellett amiatt sem örülnek, mert nem jó, amikor az ügyfelek úgy gondolják, hogy egy alacsony hozamkörnyezetben a készpénz a legjobb befektetés. Már csak azért sem, mert az utóbbi években jelentős emelkedést mutattak a részvénypiacok, ebből pedig sokan kimaradtak amiatt, mert féltek beszállni.