2024. március 29., péntek

Szárnyal a forint a történelmi mélypont után

A Brexit ügyében tegnapelőtt éjjel történt fordulat (ami megnyithatja az utat a kilépés halasztására), a Honkongi kiadatási törvény visszavonása és az olasz kormányalakítás megugró esélye miatt jelentősen javult a külpiaci hangulat tegnap óta, ami a feltörekvő piaci devizák között a forintot is erősíti. Mindehhez hozzájön még az, hogy az előző napokban kifulladt a forint gyengülési hulláma, így egyre több befektető gondolkodott el a forint short pozíciójának zárásán, illetve új vételi pozíció nyitásán, mindez pedig a külpiaci hangulati fordulat mellett hullámszerű jelentős forinterősödést váltott ki szerda délelőttig. Az euró jegyzései már jóval a 329-es szint alatt járnak, a dolláré pedig 299 alá buktak.

JÓVAL 300 ALATT A DOLLÁR

Tovább gyengül a dollár, illetve erősödik az euró az EKB-elnökjelölt most zajló EP-meghallgatása mellett, így az euró/dollár átlépte az 1,10-es szintet felfelé. A dollár folytatódó gyengülése miatt a dollár/forint jegyzések immár 298,4-nél járnak.


FORDULAT A FORINTNÁL: LÉPCSŐN FEL, LIFTTEL LE

Van egy olyan mondás a piaci-kereskedői körökben, miszerint ha az egyik irányba már csak lassan, fokozatosan megy az árfolyam, majd egy hangulati furdulat miatt sokan kezdik el zárni a pozíciójukat, akkor a „lépcsőn fel, lifttel le” tipikus esete zajlik le. Most éppen ez történik a forint euróval szembeni árfolyamánál, hiszen augusztus második felében fokozatosan és folyamatosan gyengült a forint, de aztán „túlhúzottnak” tűnt ez a mozgás, és ráadásul technikai ellenállásba is beleszaladt az árfolyam 332-nél, ami megállította a mozgást, majd lefordult róla. A tegnapra kialakult külpiaci hangulati fordulat mellett pedig, a 330-as lélektani határ alá bukva egyre többen kezdik venni a forintot (short zárások, új vételi pozíciók nyitása), így egy hirtelen hullámszerű forinterősödés bontakozik ki, azaz a korábban lépcsőzetesen felfelé araszoló árfolyam most hirtelen lifttel száll alá. Az euróval szembeni jegyzések most 328,8 körül, a dollárral szembeniek 229,15 körül járnak a bankközi piacon.