2024. április 25., csütörtök

Az ifjú bajnok

Tari Ádám nyerte meg a Parasztolimpiát parasztlegény kategóriában

A nemrégiben megtartott Vajdasági Parasztolimpia töretlen népszerűségnek örvend már kilenc éve.

A topolyai rendezvény igyekszik minden évben valami újjal szolgálni a programkínálat és a versenyszámok terén is. Az idén pl. nemcsak felnőtt férfiak és nők versenyeztek, hanem fiatalabbak is kipróbálhatták magukat a parasztlegény kategóriában. A fiatalok közül a zentagunarasi Tari Ádám volt az, aki diadalmaskodott a megmérettetésen. Ádám 18 éves és állatorvos technikusnak tanul a topolyai Mezőgazdasági Iskolában. Emellett állattenyésztéssel is foglalkozik, saját kocái vannak, de szülei gazdaságába is besegít.

– Három éve vannak saját kocáim, viszont a szüleim jószágait hetedikes korom óta magam etetem. A Parasztolimpián való részvétel ötlete egy barátomtól jött. Ő az idén harmadik lett a korosztályunkban, viszont tavaly megnyerte. Nagyon jó barátomról van szó, és én is kedvet kaptam a versenyhez, miután ő megnyerte. A szüleim támogatták az elképzelést, viszont a barátaim piszkáltak. Ennek ellenére mégis beneveztem. A parasztlegény kategóriában 11-en indultunk, nagyon erős volt a mezőny. Ezt az is bizonyítja, hogy nekem 85 pontom volt, a másodiknak 82, a harmadik helyezettnek pedig 80. Érdekes versenyszámokban kellett megküzdenünk. Volt kukoricamorzsolás, csizmadobás, bálatolás, zsákban ugrálás, kerékgurítás, forgás és petrencerúdtartás. A petrencerudat a barátom és én tartottuk legtovább, viszont a csizmadobással volt egy kis gondom. A bal kezemről hiányzik a hüvelykujjam fele, ezért idehaza jobb kézzel gyakoroltam a csizmadobást. Azt hittem, hogy menni fog, de a pályán vizes volt a jobb tenyerem, és kicsúszott belőle a csizma. Másodjára sem sikerült, akkor nagyon magasra dobtam. Ezen nagyon feldühödtem, és a bal kezemmel megdobtam a második leghosszabb távot – mondta el Ádám, aki azt is bevallotta, hogy csak a csizmadobásra készült, a többi versenyszámra nem. Úgy érzi, hogy ehhez az első helyhez elég volt az otthoni munka is. Az eredménynek természetesen nagyon örül.

– Őszintén szólva nem számítottam rá, hogy nyerni fogok. Mikor felmentem a díjért, még akkor sem fogtam fel, hogy mi történt. A szüleim és a barátnőm mindvégig támogattak, ez nagyon sokat számított – fogalmazott a fiatal nyertes.

Ádámnak az idei év az utolsó a középiskolában. Tanulmányait Magyarországon szeretné folytatni, mint állattenyésztési mérnök. Azonban úgy tervezi, hogy tanulmányai befejezése után hazajön, és itthon kamatoztatja a tanultakat a családi gazdaságban. Természetesen a Parasztolimpián jövőre is szeretne részt venni.