2024. április 26., péntek
US OPEN

Novak válla beadta a kulcsot

Novak Đoković számára véget ért a US Open, és lehetséges, hogy a világelsősége sem tart már hat hétnél tovább. A címvédő szerb hétfő hajnalban a harmadik játszma elején, vert helyzetben adta fel a meccset a svájci Stan Wawrinka ellen a bal válla sérülésére hivatkozva.

Đoković sérült válla nem bírta tovább, ráadásul világelsősége is veszélybe került (Fotó: Beta/AP)

Đoković sérült válla nem bírta tovább, ráadásul világelsősége is veszélybe került (Fotó: Beta/AP)

Az első játszmában Novaknak két játékban voltak breaklabdái, amelyeket nem használt ki, Wawrinka viszont értékesítette a sajátját. A második játékrészben Đoković kezdett nagy lendülettel, 4:1-re elhúzott, de mint kiderült, ez volt az utolsó dobása. Két breakkel vesztette a játszmát, majd amikor a harmadikban is leadta az adogatást, a szerb felhagyott a hiábavalónak tűnő erőfeszítéssel.

A New York-i felső ágon a negyeddöntőben FedererDimitrov és Medvegyev–Wawrinka lesz a párosítás, az este és éjjel pedig Rafael Nadal, Alexander Zverev és Andrej Rubljov számítanak a legkomolyabb jelöltnek.

Ha Nadal nyeri meg a US Opent, hátrányát mindössze 640 pontra csökkenti Novakkal szemben. Mivel a szerb az idény hátralevő részében 2600 pontot véd, a spanyol pedig egyet sem, a sanghaji 1000-es torna lesz az első esély Nadal számára, hogy feljusson a ranglista élére. Ha Novak sérülése annyira komoly, hogy október 8-án nem rajtolhat a kínai városban, Nadal játék nélkül is első lesz. Ha viszont Đoković négy hét múlva ott lehet Tokióban, ahol a neve a benevezési listán szerepel, a trón átadását kicsit elodázhatja, esetleg később a spanyol rohamát vissza is verheti. Ha a US Opent Federer nyeri meg, ő is bekapcsolódik az első helyért folyó harcba, de nem túl nagy eséllyel, vagyis Novak trónvédési törekvése sikerrel is járhat.

A nőknél Karolína Plíšková már ki tudja hanyadik esélyét rontotta el, hogy visszaszerezze a világelsőséget. Nem sokkal azután, hogy az ausztrál Ashleigh Barty váratlanul kikapott a kínai Csing Vangtól, a cseh, akinek ilyen körülmények között elődöntő kellett a trónhoz, a brit Johanna Konta ellen kapitulált. Ezek után vagy a naprakész listán első Barty tér vissza az élre, vagy a japán Naomi Oszaka tartja meg a koronát, de csak ha New Yorkban elnyeri a serleget. Negyeddöntős lett Serena Williams, mert a horvát Petra Martić nem volt képes a meglepetésre, és az ukrán Elina Szvitolina, aki nagy csatában nyert rangadót a másik amerikai favorittal, Madison Keyszel szemben. Az éjjel a nyolcaddöntő további négy meccse volt műsoron az OszakaBencic és AndreescuTownsend rangadókkal.