2024. március 28., csütörtök

Magyarország és a régió az európai növekedés motorja

Szijjártó Péter: Mára Magyarország Európa-bajnok növekedési ütemmel rendelkezik (MTI)

Szijjártó Péter: Mára Magyarország Európa-bajnok növekedési ütemmel rendelkezik (MTI)

Magyarország és Közép-Európa együtt a növekedés motorjává vált a kontinensen – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter tegnap Pécsen. Szijjártó Péter a világ egyik legnagyobb dohányipari vállalata, a londoni székhelyű British American Tobacco (BAT) 7,5 milliárd forintos (23 millió eurós) fejlesztésével megvalósított, és a kevésbé kockázatos nikotinpárnákat előállító új üzemének átadásán arra is felhívta a figyelmet, hogy a példátlan növekedést a helyi adottságok mellett segítette az európai szinten legalacsonyabbnak számító magyar társasági és személyi jövedelemadó.

Hozzátette: „Mára Magyarország Európa-bajnok növekedési ütemmel rendelkezik”, csak az év első felében 5,1 százalékkal nőtt a magyar bruttó hazai össztermék (GDP).

Azt is hangsúlyozta, hogy hazája gazdasági növekedésében a vidéki nagyvárosok soha nem játszottak olyan fontos szerepet, mint most. Szerinte a megye- vagy régióközpontnak számító települések tőkevonzó képességének emelkedése egyrészt az új ipari parkok létrejöttének, másrészt a helyi közép- és felsőfokú képzéseknek köszönhető.