2024. április 16., kedd

Újabb Orbán–Vučić-találkozó

Kétnapos budapesti látogatáson a szerb államfő

Magyarországra, Budapestre utazott ma Aleksandar Vučić köztársasági elnök, akinek nemcsak a magyar, hanem a cseh és a szlovák állam vezetőivel is alkalma lesz tárgyalni – tájékoztatott az elnöki hivatal.

Az előzetes bejelentések értelmében a szerb államfő tárgyalt Orbán Viktor magyar kormányfővel, majd az est folyamán munkavacsorán is részt vett. Erre a megbeszélésre Orbán invitálta Vučićot, Andrej Babiš cseh miniszterelnököt és Peter Pellegrinit, a szlovák kormány vezetőjét.

Vučić holnap részt vesz a III. Budapesti Demográfiai Csúcson, melyen politikusok, tudósok, egyházi képviselők és közszereplők tartanak előadásokat, és cserélnek tapasztalatot a demográfiai kihívásokról. A 2015-ben és 2017-ben megtartott nemzetközi összejövetelnek a folytatása az idei, minden kontinensről érkeznek előadók. A magyar kormány illetékeseinek elmondása szerint  korunk legnagyobb kihívásáról, a népesség helyzetéről tanácskoznak, ami azért fontos kérdés, mert Európa jövője függ tőle, vagyis az, hogy kik  lakják a jövőben a kontinenst.

A szerb államfő a nap folyamán ellátogat a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületébe is.