2024. március 28., csütörtök

Induljunk a napközibe!

Miért éri meg napközibe járatni gyermekünket?

Nyakunkon a szeptember, hétfőn indultak a gyermekek iskolába, óvodába, s ezzel együtt megkezdődött a napközis időszak is. A napközik igénybevétele az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és nem csak azért, mert így a szülők nyugodt lélekkel mehetnek dolgozni, tudván, hogy gyermekük jó kezekben van. Ennek az intézménynek egyéb pozitív hatásai is vannak gyermekünk fejlődésére. A napközi előnyeiről Dudás Angélát, a kishegyesi Pán Péter Gyermekintézmény óvodapedagógusát kérdeztük.

Fotó:pixabay.com

Fotó:pixabay.com

A napközibe járó gyermekekkel óvodapedagógus foglalkozik, így szakszerű foglalkozásokon vesznek részt. Tehát nemcsak felügyelet alatt vannak, hanem az iskolára is felkészítik őket.

– Az iskoláskor előtti gyermekeket nagyon fontos érzelmileg átvezetni a családból az óvodába. Gyakorolhatják a szociális viselkedésformákat. Foglalkozásaink segítenek abban, hogy a gyermek önállóan el tudja látni feladatait – mondta el Angéla.

Amellett, hogy a gyermekek feladatmegoldó készségeit igyekszenek fejleszteni, nagy hangsúlyt fektetnek az önálló szokások kialakítására, az egészséges táplálkozásra, életmódra való nevelésre. Utóbbin a napi levegőzés, a különböző mozgások, séta és a finommotorika fejlesztése értendő.

Angéla emellett elmondta, hogy a játékos csoportfoglalkozások segítségével igyekeznek fejleszteni a gyermekek beszédkészségét, kommunikációs készségét, alkotókészségét is.

– Folyamatosan foglalkozunk a gyermekek érzelmi világának fejlesztésével. A gyermekek ezenkívül zenei nevelésben is részesülnek. A hagyományőrzés formái is rendszeresen jelen vannak a csoportfoglalkozáson, népi mondókákat, gyermekdalokat tanulunk, és jelen van a klasszikus zene is. Emellett igyekszünk minél környezettudatosabbá nevelni a gyermekeket – fejtette ki Angéla, hiszen az óvodás gyermekek személyisége fejlődik a legdinamikusabban. Angéla elmondta, hogy intézményük ennek fényében figyelembe veszi a gyermekek érdeklődési körét, és igyekeznek kielégíteni igényeiket.

– Nagyon fontos az, hogy a gyermekek hasonló korúak társaságában vannak, így megtapasztalják az összetartozás és az összetartás erejét, ami a későbbiekben nagy segítségükre válik a mindennapokban felmerülő problémák megoldásában – magyarázta Angéla.

A napközis foglalkozások többsége szinte egész nap elérhető, már a kora reggeli óráktól egészen késő délutánig, így a legtöbb munkaviszonyban lévő szülő számára megoldást tudnak nyújtani. A gyermekek pedig biztosan jó kezekben lesznek.