2024. április 25., csütörtök

Köszönet a szülőknek

A szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában megrendezett tanévnyitó rendezvényen hétfőn mintegy 180 elsős diák kapott tanszercsomagot a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Mint ismeretes, az MNT Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével az idén is minden magyar nyelven tanuló vajdasági elsős kisdiáknak tanszercsomagot ajándékoz, amit ünnepélyes keretek között adnak át. Az új tanév első napján Szabadkán megtartott rendezvényen a szabadkai, kelebiai és bajmoki elsősök, illetve szüleik vettek részt. A rendezvény elején De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte az anyanyelven való tanulás fontosságát, hisz, mint mondta, a diákok anyanyelvükön tudják leghatékonyabban elsajátítani az új ismereteket, a tudást, és csak így tudjuk Vajdaságban megőrizni magyar identitásunkat.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A Magyar Nemzeti Tanács eltökélt abban, és feladatának tartja, hogy odafigyeljen és törődjön minden magyar kisdiákkal, akik anyanyelvükön kezdik vagy folytatják tanulmányaikat. Támogatásokkal ösztönzi a diákok tanulását és az itthonmaradást – fogalmazott De Negri Ibolya.

Az MNT elsősöknek ajándékozott tanszercsomagjának értéke körülbelül ötezer dinár, tudtuk meg Baráth Gábor Gergelytől, az MNT Oktatási Bizottságának elnökétől, aki újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy a csomaggal elsősorban a szülőkön szeretnének segíteni.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A csomag az idén is igen gazdag. Tartalmaz egy felszerelt tolltartót, egy betűkirakót, ugrálókötelet, tornazsákot, a képzőművészeti órákhoz szükséges dolgokat, úgymint kollázspapírt, gyurmát, ragasztót, ollót, egy Gőgös Gúnár Gedeon könyvet, illetve a Magyar Szó jóvoltából az idén minden csomagba került Mézeskalács is. Úgy gondolom, a csomaggal nagy terhet veszünk le a szülők válláról, és a segítségnyújtás mellett ezzel szeretnénk kifejezni a köszönetünket a szülők irányába, hogy a magyar nyelvű oktatást választották, és ezzel is a délvidéki magyar oktatást erősítették. Fontos, hogy a gyermekek anyanyelvükön tanuljanak, hisz így tanulják meg a történelmünket, az irodalmunkat, hagyományainkat és a kultúránkat, így ezzel egy erős nemzeti identitást tudunk náluk kialakítani – fogalmazott Baráth, aki azt is elmondta, hogy Szabadka Város területén körülbelül 270 magyar elsős kap beiskolázási csomagot.

A hétfőn megrendezett rendezvényt a házigazda Majsai Úti Általános Iskola diákjainak színes fellépése tette ünnepélyesebbé, amelynek keretein belül alkalomhoz illő verseket és dalokat hallhatott a közönség.