2024. április 25., csütörtök

Öt városnapi baba

Három kisfiú és két kislány jött a világra szeptember elsején

A Szabadka város napján született babákat látogatta meg hétfőn Bogdan Laban polgármester a Szabadkai Közkórházban. Rövid látogatása során virágcsokorral, emlékplakettel és vásárlási utalvánnyal ajándékozta meg azt az öt anyát, akik szeptember elsején hozták világra gyermeküket. A Szabadkai Közkórház szülészeti osztályán három kisfiú és két kislány született.

A kismamák emlékplakettet, vásárlási utalványt és virágcsokrot kaptak ajándékba a polgármestertől (Fotó: Lackó Varjú Sára)

A kismamák emlékplakettet, vásárlási utalványt és virágcsokrot kaptak ajándékba a polgármestertől (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Hiszem azt, hogy ebben a pillanatban a szülők a legboldogabbak, jó egészséget kívánok nekik. Tavaly egy babát látogattunk meg, most öthöz jöttünk el. Intézkedéseinken keresztül igyekszünk segíteni a natalitás növekedését. Az önkormányzat jelentős összeget különít el a méhen kívüli megtermékenyítés, illetve a várandósok egyszeri támogatására és az elsőszülöttek után járó pótlékra. Ezenkívül a város a harmadik, illetve negyedik gyermek ingyenes óvodai ellátását, illetve a költségek megtérítését is finanszírozza. Biztos vagyok abban, hogy a következő évben is elegendő eszközt különítünk el ahhoz, hogy a költségeket fedezzük, támogatva ezzel a szülőket – nyilatkozta a média képviselőinek a látogatás során Bogdan Laban. Hozzátette, hogy a kórház felújítása két fázisban zajlik majd, melynek munkálatai az új felszereléssel együtt 25–30 millió euróba kerülnek.

Slobodan Puškar, a Szabadkai Közkórház igazgatója a kórház és az önkormányzat jó együttműködését hangsúlyozta.

– A mai napon is láthatjuk, hogy az önkormányzat és a polgármester által állandó támogatásban részesül a kórház. Emlékeztetésül megemlíteném, hogy a város anyagilag is hozzájárult az épület teljes felújításának projekttervéhez, aminek megvalósítása néhány hónapon belül veszi kezdetét – jelentette ki az igazgató.

Aleksandar Radulović, a Szabadkai Közkórház szülészeti-nőgyógyászati szolgálat osztályvezetője elmondta, hogy mind az öt baba természetes úton jött a világra, jól érzik magukat és a kismamák is jól vannak.

– Ebben az évben eddig 905 újszülött jött a világra a szabadkai kórház szülészeti osztályán, ami 65 gyermekkel kevesebb az előző évhez viszonyítva – mondta Radulović.