2024. április 19., péntek

Nyilvános óra a gyermekülés helyes használatáról

Hatvan szülőnek sorsoltak ki biztonsági gyermekülést

A Közlekedésbiztonsági Tanács, Szabadka Város Önkormányzatával együttműködve nyilvános órát tartott pénteken a gyermekülés helyes használatáról az Új Városháza dísztermében. Ezt követően az épület előtti parkolóban gyakorlati órát is szerveztek a résztvevőknek a sokszor életet mentő ülés helyes használati módjáról.

– A szerbiai utakon több gyerek hal meg autószerencsétlenségekben, mint gyalogos közlekedésben. Ezt mutatják az elmúlt öt év statisztikai adatai. A szülők sok esetben nem mérik fel, mennyire fontos a gyermekülés használata, a gyermekülést használó szülők 90 százaléka pedig helytelenül használja. Fontos tudni, hogy azokban az esetekben, amikor nem tudjuk elkerülni a közúti balesetet, a gyermekülés életet menthet. Most azért vagyunk itt, hogy mindent elmagyarázzunk a helyes használatról és ezt a gyakorlatban be is mutatjuk – nyilatkozta lapunknak Marijana Jovanović, a Közlekedésbiztonsági Promóciós Központ elnöke. Petar Pantelinac, Szabadka Város Közlekedésbiztonsági Tanácsának titkára a nyilvános órákon való részvétel fontosságát hangúlyozta.

– A felvilágosító nyilvános előadások többek között azért is fontosak, mert így a szülők tudatára hathatunk. Tudni kell, hogy baleset esetén a gyermekülés 95 százalékban nyújt biztonságot, azaz a gyermek nem sérül meg benne és nem veszíti el életét ha azt helyesen használják. Tavaly is szerveztünk nyilvános előadást, akkor összesen 40 ülést osztottunk ki a résztvevő szülők között. Az idei akcióra tömeges volt a jelentkezés és a hatalmas érdeklődés miatt két órát is megtartunk a szülőknek. Most sorsolással osszuk ki közöttük az univerzális gyermeküléseket, összesen 60-at, amelyekre mintegy 35 ezer dinárt fordítottunk. Jövőre is megszervezzük ezt a nyilvános órát, amelyre 1,2 millió dinárt fordítunk majd – mondta Petar Pantelinac.