2024. április 19., péntek
SZABADKA

A múltat felelevenítő kilométerek

Megtartották a 3. Szabadkai Félmaratont

A városnapi rendezvénysorozat részeként tegnap immár harmadik alkalommal rendezték meg a Szabadkai Félmaratont, amely rekordszámú versenyzőt vonzott a világ minden tájáról. A körülbelül 1600 résztvevőjével a Szabadkai Félmaraton rövid időn belül az ország második legtömegesebb futórendezvényévé nőtte ki magát. A rendezvény jelmondata: Fuss a történelmen át! – és a résztvevőknek ezúttal is alkalmuk volt megcsodálni a város gazdag építészeti örökségét.

A Szabadkai Félmaratonra való felkészülés már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, és a szervezésbe a fő szervező Horizont Sportegyesület mellett számos intézmény, civil szervezet és cég kapcsolódott be. A program szombaton este a pasta partyval vette kezdetét, vasárnap reggel pedig a legfiatalabbak vették birtokukba a központot, ugyanis az Active Kids Sportegyesület szervezésében gyermekfutóversenyeket tartottak, amelyeken több mint hatszáz különböző korú fiú és lány vett részt. Ezt követően került sor a Szabadkai Félmaraton ünnepélyes megnyitójára. A rendezvény elején Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Horvát Tímea, a város alpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd a résztvevők közösen melegítettek be a futamokra.

A félmaraton, valamint az öt és tíz kilométeres verseny röviddel tíz óra után vette kezdetét. A félmaratoni táv pályája tavaly a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF) és a Maratoni és Utcai Futóversenyek Nemzetközi Szövetségétől (AIMS) Grade A besorolást kapott, az idén azonban ez a pályarajz a városban folyó munkálatok miatt némileg módosult. További változást jelent a tavalyi évhez képest, hogy az öt kilométeres, valamint a félmaratoni, 21,1 kilométeres táv mellett tíz kilométeres versenyt is rendeztek, amelyet a rendezvény egyik támogatója nyomán Infostudova 10ka névre kereszteltek. A félmaratoni táv szintideje három óra volt, és röviddel 13 óra után az utolsó versenyző is áthaladt a célvonalon. Az 1600 induló fele a félmaratoni távra nevezett be. A résztvevők között a legnagyobb számban szerbiai és magyarországi versenyzőkkel találkozhattunk, emellett érkeztek például Horvátországból, Csehországból, Németországból, Nagy-Britanniából, sőt Nepálból is. A verseny legidősebb résztvevője a 77 éves argentínai Norberto Gonzalez volt.

A félmaratonisták között a leggyorsabb a belgrádi Dragomir Ristanović lett, akinek 1:17:19-es időeredménye másfél perccel maradt el a pályacsúcstól. A második helyre a topolyai Becskei Dániel futott be, a harmadik helyezett pedig Novica Stojanović lett Keveváráról (Kovin).

A nők mezőnyében a szabadkai Calbert Anita bizonyult a legjobbnak 1:41:26-os időeredményével, második helyezett lett Mácsai Mariann Dusnokról, míg a dobogó harmadik fokára a belgrádi Maria Moskova léphetett fel. A három leggyorsabb mellett az abszolút kategória negyedik helyezettjei is jutalomban részesültek, ugyanakkor több korosztályban is díjazták a legjobbakat.

A város központját a félmaraton ideje alatt lezárták a gépjárműforgalom előtt. A rendezvény zökkenőmentes lebonyolítását számos önkéntes segítette, és a mentőszolgálat egységei is készenlétben álltak.